ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δίνεται η έκπτωση φόρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Πώς θα δίνεται η έκπτωση φόρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια
IN TIME

Μια καθορισμένη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να κερδίσουν έκπτωση στον φόρο εισοδήματος ή και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τις 31 Ιουλίου 2020 και μετά.

Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές από ρυθμίσεις.

Για να υπολογιστεί η χασούρα αλλά κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει κουρεμένα κατά 40% μισθώματα θα δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Μετά την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται το μηνιαίο μίσθωμα, οι μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση ενοικίου.Μετά την υποβολή της αίτησης ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει από τον ενοικιαστή του ακινήτου του να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποδεχθεί την αίτηση-δήλωση που θα έχει υποβάλει για τα μειωμένα ενοίκια.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογουμένους που εισπράττουν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία το 60% των μισθωμάτων. Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν, καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον εφετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ το 30% της απώλειας που θα υποστεί από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Καταθέτει η 34χρονη - Τι θα πει - Τα στοιχεία που «καίνε» τη μαυροντυμένη

Σχετικές ειδήσεις