Στο «κόκκινο» τα Ταμεία από τη μείωση του κατώτατου μισθού

Newsbomb

Τριγμούς στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων θα προκαλέσει η μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββα Ρομπόλη, οι απώλειες που θα επιφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 20% και η ανάλογη μείωση των εισφορών θα φθάσουν στα 2,2 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρομπόλης προειδοποιεί ότι η επιβάρυνση θα επιβαρύνει την ήδη δραματική κατάσταση των ταμείων, που ήδη έχουν τεράστια ελλείμματα.

«Τα Ταμεία επιβαρύνονται κατά 6,5 δισ. από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ σε 8 δισ. ανέρχεται η εισφοροδιαφυγής λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας», ανέφερε.

Εκρηκτικό μείγμα

Την ίδια ώρα, τα Ταμεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εισφορών, την παρατεταμένη ύφεση αλλά και τον όγκο των ανείσπρακτων οφειλών.

Κάθε μονάδα επιπλέον ύφεσης στοιχίζει στα Ταμεία 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα χρέη των επιχειρήσεων προς αυτά διαμορφώνονται στα 11 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών, τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά τις προσπάθειες και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, ενώ το 2010, παρά τις προσπάθειες, εισπράχθηκαν μόλις 940 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των αμοιβών από το 2009, συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ επέφερε στα ταμεία πλήγμα 4,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι απώλειες από τη μείωση των αξιών των ομολόγων που κατέχουν ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες από το επικείμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, απαιτείται δέσμη νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, δημιουργία «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και είσπραξη πόρων που διαφεύγουν η υποκλέπτονται.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved