ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα»

Γερμανία: «Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα»

Στην διαβεβαίωση ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα προχώρησε ο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου δήλωσε σχετικά:

«Οι φήμες περί εγκατάλειψης της Ελλάδας, που κυκλοφορούν, είναι ανυπόστατες. Η Γερμανία δεν έχει λάβει κάποια παρόμοια απόφαση. Η Γερμανία εργάζεται από κοινού με τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού και εφικτού τρόπου για να βγει η Ελλάδα από την τρέχουσα κρίση».

«Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Κότχαους κινήθηκε, πάντως, στη γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, επαναλαμβάνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, εφόσον θέλει να τον ακολουθήσει».