Ταχύτερη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ζητεί η ΕΚΤ

Newsbomb

AP

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυξάνουν τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ταχύτερη ενεργοποίηση  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάθιο Βίσκο τόνισε σε συνέντευξη στο Bloomberg TV ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι κρίσιμο, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ισαμπέλ Σνάμπελ σε ξεχωριστές δηλώσεις, ανέφερε ότι μια μεγάλη καθυστέρηση θα ήταν «καταστροφή».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας είπε στο Bloomberg TV ότι συμφωνεί απόλυτα με την Ισαμπέλ Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν πως ενδεχομένως εφέτος δεν θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη.

Το μπαράζ των δηλώσεων δείχνει ότι κλιμακώνονται οι ανησυχίες, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει προσωρινά την επικύρωση των εκδόσεων ομολόγων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Το αργό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των σχεδίων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και την έναρξη της εκταμίευσης των κεφαλαίων περίπου στα μισά του έτους ήδη δημιουργεί κινδύνους, αναφέρει το Bloomberg. Με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη έχοντας περάσει το δικό τους δημοσιονομικό πακέτο των 1,9 τρισ. δολάρια, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να επιταχύνει τις αγορές των ομολόγων για να αποτρέψει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πολύ γρήγορα την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν καθηλωμένες από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε εξάλλου τις δηλώσεις του Ολλανδού συναδέλφου του Κλάς Κνότ αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Τόσο ο Στουρνάρας όσο και ο Βίσκο δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να αφήσουν τα μέτρα τόνωσης να διαρκέσουν περισσότερο, από το να ρισκάρουν να τερματιστούν πολύ νωρίς.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved