ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνος Τσακλόγλου : Τρία καλά νέα για τις συντάξεις και ένα καμπανάκι για το ασφαλιστικό

Πάνος Τσακλόγλου : Τρία καλά νέα για τις συντάξεις και ένα καμπανάκι για το ασφαλιστικό
INTIME

Τρία καλά νέα για τις συντάξεις αποκαλύπτει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στα Νέα, ενώ παράλληλα στέλνει σήμα κινδύνου για το Ασφαλιστικό λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. 

Ειδικότερα ο Πάνος Τσακλόγλου παρέχει διαβεβαιώσεις προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι ανησυχούν για τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό από το 2022. Επισημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους που κατά τη μεταβατική περίοδο από 19/8/2015 έως 31/12/2021 συμπληρώνουν τόσο τον θεμελιωτικό χρόνο ασφάλισης όσο και τα παλαιά όρια ηλικίας, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι 18/8/2015, προβλέφθηκαν νέα μεταβατικά όρια ηλικίας.

Ο καθένας από αυτούς τους ασφαλισμένους κατοχυρώνει το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας που του αντιστοιχεί με βάση το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνει αθροιστικά το παλαιό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του πλασματικού χρόνου που θα αναγνωρίσει έως τότε. Οπως εξηγεί, μπορεί να πάρει σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσει το κατοχυρωθέν αυτό μεταβατικό όριο ηλικίας.

Αποκαλύπτει ότι, μετά τα αναδρομικά για την προσωρινή σύνταξη τα οποία θα καταβληθούν τη Μεγάλη εβδομάδα, θα δοθούν σε δύο στάδια τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Πρώτα για τους νέους συνταξιούχους (πριν από το 2016) και μετά για τους παλαιούς (μετά το 2016).

Ενημερώνει ότι για τους απασχολούμενους συνταξιούχους άρχισε ήδη η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών. Δηλαδή κάθε μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη και ένα ποσό έως να «τερματιστούν» τα οφειλόμενα αναδρομικά των συνταξιούχων που εργάζονται.

Παράλληλα ο Τσακλόγλου κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από το δημογραφικό πρόβλημα, παρατηρώντας ότι «αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων».

Ρoή Ειδήσεων