Χρήστος Σταϊκούρας: Οι πολίτες εξασφαλίζουν συνολική, αυτοματοποιημένη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση

Newsbomb

Άρθρο του υπουργού Οικονομικών στο Newsbomb.gr

«Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιουνίου, καθιερώνονται νέοι κανόνες στη ρύθμιση των χρεών προς Τράπεζες και Δημόσιο. Κανόνες ρηξικέλευθοι, που περιέχουν πολλές διευκολύνσεις και προνόμια, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση είναι συμπαραστάτης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη στήριξης και ότι αντιμετωπίζει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας το ευαίσθητο θέμα του ιδιωτικού χρέους.

Ειδικότερα, οι πολίτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους προς Τράπεζες και Δημόσιο και να εξασφαλίζουν μια συνολική, αυτοματοποιημένη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Οι οφειλές προς το Δημόσιο μπορούν να ρυθμίζονται σε έως 240 δόσεις – αριθμός διπλάσιος, σε σχέση με το παρελθόν – και προς τις Τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Παράλληλα, για χρέη προς το Δημόσιο, παρέχεται, υπό προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, η δυνατότητα διαγραφής έως και 75% επί της βασικής οφειλής και έως και 95% επί των προσαυξήσεων. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα για διμερείς ρυθμίσεις με το Δημόσιο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διατηρεί χρέη σε χρηματοδοτικούς φορείς. Ενώ, τα ευάλωτα νοικοκυριά που είτε είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους είτε θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, λαμβάνουν 5ετή κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων 1ης κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε τη συνέπεια και να ενισχύουμε την κουλτούρα πληρωμών.

Συμπερασματικά, με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών παρέχεται η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είτε απώλεσαν εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια, είτε αδυνατούν για σοβαρούς λόγους να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, να προβούν στη διευθέτησή τους και να επιτύχουν μια ολιστική και βιώσιμη λύση, που θα τους επιτρέψει να προστατεύσουν την περιουσία τους και να βαδίσουν ξανά σε στέρεο έδαφος.

Παράλληλα, έχουμε διαμορφώσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι πιστωτές να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών να διεξάγεται με πλήρη διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία και οικονομική αποδοτικότητα».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved