ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 79,3% των τουριστικών εισπράξεων στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021

Πτώση 79,3% των τουριστικών εισπράξεων στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021
AP Photo/Ana Brigida, File

Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε μικρή αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκε σε 4,8 δισ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση κατά 107 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο ότι η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος από εκείνη της αξίας των εξαγωγών, παρά το ότι οι τελευταίες αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19,6% σε τρέχουσες τιμές (11,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατά 12,5% (σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15,6% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,3%.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε 125,7 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 481 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο 2020. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 79,7% και 79,3% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές και ειδικά από την εμπορική ναυτιλία παρουσίασαν μείωση κατά 22,9% και διαμορφωθήκαν σε 4,9 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε κατά 170,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 221 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών των λοιπών, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομέων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 278 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 518 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 703 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 711 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 3,2 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 733 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).