ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εταιρεία των 35αρηδων με την αύξηση τζίρου 1.328%, Σμύρνη μου αγαπημένη και το e-Mobility

Η εταιρεία των 35αρηδων με την αύξηση τζίρου 1.328%, Σμύρνη μου αγαπημένη και το e-Mobility

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η εταιρεία των 35αρηδων

Γνωρίζατε πως υπάρχει μια ελληνική εταιρεία στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που το 2020, εν μέσω πανδημίας, κατέγραψε αύξηση τζίρου 1.328% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κερδών 673%; Πρόκειται για την εταιρεία kIEFER ΤΕΚ, που κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την οποία τρέχει ο μόλις 39 ετών Χρήστος Πετρόχειλος. Η kIEFER, που δραστηριοποιείται σε 18 διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW έως το 2024, έχει ήδη αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες όπως οι Motor Oil, Enel, Lightsource BP, ΔΕΠΑ και ARCHIRODON. Η εταιρεία απασχολεί 120 άτομα προσωπικό και ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της είναι τα 35 έτη. Και από ότι φαίνεται τα στελέχη της είναι πολύ ορεξάτα. Είναι ενδεικτικό πως το 2019 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 7 εκατ. ευρώ και το 2020 εκτοξεύθηκε στα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τον κ. Πετρόχειλο το 2022 εκτιμάται πως ο κύκλος εργασιών της kIEFER θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ, ήτοι θα αυξηθεί κατά 100% μέσα σε 24 μήνες. Μέρος της επιτυχίας της kIEFER εδράζεται στη συνεργασία της με τον αγροτικό κόσμο και ειδικά με τα projects των «ενεργειακών κοινοτήτων». Η kIEFER συνέπραξε αρχικά με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου», για την ανάπτυξη μεγάλων πολυμετοχικών έργων ΑΠΕ, τα οποία εξασφάλισαν σχεδόν άμεσα χρηματοδότηση από την ProCredit Bank Bulgaria. Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία του Χρήστου Πετρόχειλου με τον επικεφαλής του Συνεταιρισμού Θωμά Κουτσουπιά τράβηξε την προσοχή της αγοράς και πλέον, τελώντας υπό την «ομπρέλα» της ΠΑΣΕΓΕΣ, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Οι υπερωρίες των e-Mobility

Από απλά γραφεία μέσα στις πετρελαϊκές εταιρείες, εξελίχθηκαν σε τμήματα και από τμήματα σε ολόκληρες διευθύνσεις. Ο λόγος για τους τομείς της ηλεκτροκίνησης ή του «e-Mobility» όπως αναφέρεται στην corporate jargon. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια πραγματικότητα που οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αναγνώρισαν εγκαίρως, πριν ακόμη αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, ανακοινώσουν πως θα ξεκινήσουν να καταργούν σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η ταχεία εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει θέσει σε αυξημένο συναγερμό τους ενεργειακούς ομίλου διεθνώς. Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Τα πολλά ηλεκτρικά οχήματα που βγαίνουν στο δρόμο πρέπει να είναι επαρκώς φορτισμένα ώστε να κινούνται. Και για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, καθώς η αυτονομία τους είναι περιορισμένη, θα πρέπει να υπάρχουν παντού σταθμοί φόρτισης. Αυτές τις απαιτητικές προσαρμογές στα business plan των ενεργειακών ομίλων τις κάνουν οι λεγόμενοι e-Mobility Business Development Manager, οι «μετοχές» των οποίων έχουν κτυπήσει limit up αυτή την περίοδο. Στην Ελλάδα, τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια, όσο και η Motor Oil διαθέτουν εξαιρετικά ικανούς e-Mobility Business Development Manager που τους τελευταίους μήνες κτυπούν υπερωρίες, ώστε να καταστήσουν τα πρατήρια των δικτύων των δύο ομίλων «φιλικά» στην ηλεκτροκίνηση. Και όπως πληροφορείται η στήλη, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατά…

Σμύρνη μου αγαπημένη

Η στήλη έχει αποδείξει πως έχει κινηματογραφικές ανησυχίες. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως αν τύχει να πάτε για βουτιές στη δημοφιλή παραλία Νυφίδα της Λέσβου μεταξύ 12 και 15 Ιουλίου μπορεί να σας ζητήσουν να γίνετε κομπάρσοι σε κινηματογραφική ταινία. Βλέπετε εκείνες της ημέρες θα λάβουν χώρα στη Νυφίδα κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», της δημοφιλούς θεατρικής παράστασης, της Μιμής Ντενίση, που μεταφέρεται πλέον στη μεγάλη οθόνη. Την παραγωγή της ταινίας έχουν αναλάβει, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές εταιρείες Tanweer Alliances AΕ και η BLONDE ΑΕ. Η δεύτερη εκ των εταιρειών παραγωγής, την οποία τρέχει η γνωστή παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα εξασφάλισε προ ημερών άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία Λέσβου για την παραχώρηση ενός μικρού κομματιού της παραλίας της Νυφίδα για τετραήμερα γυρίσματα. Το Δημόσιο ζήτησε ως συνολικό ενοίκιο για την παραχώρηση του αιγιαλού 250 ευρώ. Το μικρό αντάλλαγμα δείχνει πως οι κρατικές υπηρεσίες στηρίζουν την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία και ειδικά ταινίες με καλαίσθητο περιεχόμενο. Είμαστε δε σίγουροι πως στους τίτλους τέλους της ταινίας θα διαβάσουμε και τα σχετικά ευχαριστήρια…

Προειδοποιήσεις προς επενδυτές

Πιο ζεστά έχει πάρει το θέμα της διεθνούς συνεργασίας η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως προκύπτει από τις προειδοποιήσεις προς επενδυτές που έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα και έχει κοινοποιήσει στο Investor Alerts Portal της Διεθνούς Οργάνωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions -IOSCO). Είναι ενδεικτικό πως από το 2013 έως και το 2020 η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αναρτήσει στο Investor Alerts Portal της IOSCO μόλις 5 προειδοποιήσεις προς το διεθνές επενδυτικό κοινό, όταν στο ίδιο διάστημα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μάλτας είχε αναρτήσει 68 ! Αλλά αυτή η «ραθυμία» προς τις διεθνείς συμπράξεις μάλλον έχει εκλείψει. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου έχει φροντίσει, μόνον τον τελευταίο μήνα, να αναρτηθούν 4 επενδυτικές προειδοποιήσεις στο Investor Alerts Portal της IOSCO. Γιατί το κάνουμε θέμα; Διότι το συγκεκριμένο portal το επισκέπτονται επόπτες, διωκτικές αρχές, brokers και επενδυτές από όλο τον κόσμο. Και είναι εξαιρετικά καλό η Ελλάδα να δείχνει πως διαθέτει εποπτικά ανακλαστικά και πως μετέχει στη διεθνή προσπάθεια για την προστασία των επενδυτών από έκνομες συμπεριφορές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.