ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο γκαφατζής broker, οι συνομιλίες Nova – Vodafone και το «δώρο» στους μικρομεσαίους

Ο γκαφατζής broker, οι συνομιλίες Nova – Vodafone και το «δώρο» στους μικρομεσαίους

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο γκαφατζής broker

Κάποιος broker έριξε χθες πολύ κλάμα και σίγουρα εξακολουθεί να κλαίει. Ο λόγος, μια εσφαλμένη εντολή πώλησης δικαιωμάτων του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ. Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο δικαιώματα, αλλά για 500.000 δικαιώματα σε σύνολο 214.272.003! Χθες λοιπόν ενώ οι χρηματιστές ήταν «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» για να αγοράσουν δικαιώματα του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ σε μια τιμή κοντά στα 0,20 ευρώ, ξαφνικά είδαν στα τερματικά τους κάτι που τους αιφνιδίασε. Μια εντολή πώλησης 500.000 δικαιωμάτων στην τιμή του 1 σεντ ανά δικαίωμα. Πως έγινε αυτό; Κάποιος broker, καταχώρησε εσφαλμένα την εντολή και πούλησε για 5.000 ευρώ 500.000 δικαιώματα της εισηγμένης, τα οποία στο κλείσιμο της συνεδρίασης είχαν αξία 110.000 ευρώ! Μάλιστα, αυτό έγινε τη χρονική στιγμή που η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωνε κέρδη, συμπαρασύροντάς ανοδικά το δικαίωμα της μετοχής. Οπότε καταλαβαίνετε πως τα 500.000 δικαιώματα απορροφήθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Και αμέσως μετά το δικαίωμα πήρε ξανά την ανιούσα. Τελικά βρέθηκε στα 0,22 ευρώ μια ανάσα από το υψηλό των 24 σεντς (+9,57%), διακινώντας 3.093.413 τεμάχια. Κατά κάποιες πληροφορίες (σ.σ. δεν μπορούμε να τις επαληθεύσουμε) ο «γκαφατζής» broker αγόρασε πίσω τα δικαιώματα σε τιμή 16 και 17 φορές μεγαλύτερη, αναγκαζόμενος να πάρει επάνω του την ζημιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ΑΜΚ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ θα του μείνει αλησμόνητη.

Οι συνομιλίες Nova – Vodafone

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία μεταξύ της Nova και της Vodafone για το θέμα της χρήσης του δικτύου της δεύτερης από την πρώτη, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εκφράζεται από στελέχη και των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι αρκετά καλό, χωρίς πάντως να σημαίνει ότι η συμφωνία είναι άμεση, καθώς υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να πέσουν οι υπογραφές. Σημειώνεται πως η Nova είχε έλθει στο παρελθόν σε συμφωνία με τη Vodafone προκειμένου να χρησιμοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της δεύτερης και να ξεκινήσει να λειτουργεί ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator – MVNO). Όμως, το «πέρασμα» της Nova στη United Group είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» η είσοδος της στην κινητή τηλεφωνία, καθώς οι τιμές χονδρικής ήταν τέτοιες που θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις δεν σχετίζονται με εκείνες που υπάρχουν σε εξέλιξη και αφορούν την ανανέωση της συμφωνίας για τη χονδρική διάθεση των καναλιών Novasports μέσω του Vodafone TV. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη στήλη, υπάρχουν «Chinese walls», μεταξύ των δύο ομάδων που κάνουν τις διαπραγματεύσεις.

Τα πρωτεία

Σας ενημερώναμε χθες πως οι αποδοχές του πρώην Γενικού Διευθυντή της Alpha Bank Αρτέμη Θεοδωρίδη, ήταν το 2020 μεγαλύτερες από εκείνες που έλαβε ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. Ωστόσο, το ίδιο συνέβη και στην Eurobank, όπου δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είχαν ετήσιες απολαβές που ξεπέρασαν κατά πολύ τις αμοιβές του CEO Φωκίωνα Καραβία. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Group Chief Operating Officer (COO) της τράπεζας είχε ετήσιες απολαβές 426.336 ευρώ το 2020, ενώ ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking είχε συνολικές απολαβές 426.476 ευρώ. Πόσα έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας; Ο κ. Καραβίας είχε το 2020 συνολικές μεικτές αποδοχές ύψους 338.531 ευρώ, ήτοι 1% αυξημένες σε σχέση με το 2019. Ο δε πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς είχε το 2020 συνολικές αποδοχές 295.000 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το 2019. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην τράπεζα ανήλθαν το 2020 στα 38.475 ευρώ (μεικτά), αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2019.

Πρόνοια για τους μικρομεσαίους

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως είναι καλοί ακροατές της αγοράς και ειδικά των μικρομεσαίων. Το απέδειξαν ακόμη μια φορά με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή σχετικά με τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η εν λόγω τροπολογία εμπεριέχει μια πρόβλεψη «ανάσα» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , καθώς τις γλυτώνει από σημαντικά έξοδα. Τι προβλέπει; Πως για τα μικρά και μεσαία επενδυτικά σχέδια έως του ποσού των 500.000, το κόστος αξιολόγησης των σχεδίων δεν θα βαραίνει τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή τις επιχειρήσεις, αλλά θα καταβάλλεται από τις τράπεζες στο πλαίσιο της συμφωνίας και των συμβάσεων που θα υπογραφούν με το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι μια κίνηση έμπρακτης στήριξης των μικρομεσαίων που δείχνει πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων από αυτές τις επιχειρήσεις. Να αποσαφηνισθεί πως στην περίπτωση επενδυτικών σχεδίων άνω των 500.001 ευρώ, το κόστος της αξιολόγησης δεν θα καλύπτεται από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων.

Οι 100 του Ταμείου

Μπορεί η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, της οποίας ηγείται ο Νίκος Μαντζούφας, να λειτουργεί σχεδόν σε 24ωρη βάση εν αναμονή της λήψης των 4 δισ. ευρώ από τις προκαταβολές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο η κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύσει και τις άλλες δομές του Δημοσίου που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση και έγκαιρη υλοποίηση των έργων του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης που έχουν αναλάβει τη σχετική αποστολή, προβλέφθηκε πως το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να προσλαμβάνει έως και 100 άτομα προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η διάρκεια δε των συμβάσεων του προσωπικού αυτού θα είναι δωδεκάμηνη και θα μπορεί να ανανεώνεται ή να παρατείνεται έως το τέλος του προγράμματος ή του έργου, δηλαδή μέχρι το 2027 ή και αργότερα. Σε μηναία βάση η μισθοδοσία των εν λόγω εργαζομένων θα ανέρχεται σε 191.666 ευρώ ή σε 1.916 ευρώ ανά εργαζόμενο κατά μέσον όρο, όταν ο βασικός μισθός πρωτοδιοριζόμενου δημοσίου υπάλληλου με πτυχίο ΑΕΙ είναι σήμερα στα 1.092 ευρώ.

Με πλαστό μεταπτυχιακό... Σορβόννης

Προϊσταμένη (όχι απλή υπάλληλος) σε μεγάλο Δήμο της Αθήνας, παρ’ ότι εδώ και αρκετούς μήνες, έχει καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Αρείου Πάγου για πλαστογραφία, παραμένει περιέργως στη θέση της. Με την απόφαση 445/2020 ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου (απέρριψε την αναίρεση της) και έκρινε ένοχη την προϊσταμένη του Δήμου γιατί «κατήρτισε πλαστό πιστοποιητικό γνώσεων ή δεξιοτήτων, κάνοντας χρήση αυτού, με σκοπό να καταλάβει θέση εργασίας ή να διεκδικήσει βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή στο Δημόσιο». Σύμφωνα με τη δικογραφία η εν λόγω κυρία κατασκεύασε μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης! Μάλιστα κατασκεύασε και επίσημη Μετάφραση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών όπου φαινόταν η απονομή του προαναφερόμενου τίτλου σπουδών κατά το πανεπιστημιακό έτος 1987-1988, με σκοπό να παραπλανήσει το Δήμο ότι είναι νόμιμη κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ. Παράλληλα διεκδίκησε και την αναδρομική μισθολογική της τακτοποίηση. Στο Δικαστήριο η κατηγορουμένη ομολόγησε την τέλεση των ανωτέρω πράξεων, ισχυριζόμενη βέβαια ότι ωθήθηκε στις ως άνω πράξεις, καθώς τελούσε υπό καθεστώς φόβου ότι θα βρεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο, δικαιολογία που απέρριψε το δικαστήριο. Αναρωτιόμαστε πως και η απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου του 2020 δεν έχει φθάσει ακόμα στο γραφείο του Δημάρχου…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.