ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοχρέη: Ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ

Σταϊκούρας κορονοχρέη ΥΠΟΙΚ
INTIME

Στη Βουλή κατατίθεται την Τρίτη η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου περιλαμβάνονται σε τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από κοινού με διατάξεις για έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εντός Αυγούστου αλλά και ευνοϊκές διατάξεις αναφορικά με τον ΦΠΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% για τους απινιδωτές ενώ επεκτείνει έως και το καλοκαίρι του 2022 τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων.

Τις παραπάνω διατάξεις αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι «η ρύθμιση για τα κορονοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη.

Όσον αφορά στις πάγιες δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι από τις 4 Αυγούστου οι δικαιούχοι ρευστότητας ( σε μέσα επίπεδα 14.000 ευρώ) θα μπορούν να κάνουν χρήση των πιστωτικών φόρου και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τη συνδρομή του κράτους.

Μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης , τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ «άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών».

Η αρχική ημερομηνία που έχει δοθεί , σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι η 4η Αυγούστου έτσι ώστε ανοίγοντας η πλατφόρμα, θα υπάρχει το ποσό. «Αυτό που πρέπει να κάνει η επιχείρηση είναι ουσιαστικά να πει ότι με βάση τη δήλωση που έχει γίνει για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποια κατανομή θέλει να γίνει και άμεσα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός αυτών των οφειλών. Προφανώς σε πληρότητα αυτό θα είναι μέσα στον Αύγουστο. Αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην εστίαση και θα καλύψει το 70% της ζημιάς προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90% της ζημιάς».

Όχι σε παράταση

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα λογιστών και φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς όπως είπε υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. Συμπλήρωσε δε πως μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων , προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Σταμάτα: Δήμαρχος Διονύσου στο Newsbomb.gr - «Οι φλόγες γλείφουν τα πρώτα σπίτια»