ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητώντας projects για το «πράσινο» ομόλογο, οι ΑΕΔΑΚ που ξεχώρισαν και το ΕΣΠΑ της Κεφαλαιαγοράς

Αναζητώντας projects για το «πράσινο» ομόλογο, οι ΑΕΔΑΚ που ξεχώρισαν και το ΕΣΠΑ της Κεφαλαιαγοράς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι πρωταγωνιστές των ΑΕΔΑΚ

Ο επικεφαλής της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ Ηρακλής Μπαμπλέκος και το διοικητικό δίδυμο των Αλέξη Πιλάβιου και Κίμωνα Βολίκα που τρέχει την Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, είναι αυτοί που ξεχώρισαν στην εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς πέτυχαν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και να ενισχύσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εταιρειών τους. Η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ αύξησε μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021 το μερίδιο αγοράς της κατά 4,56%, στο 17,11% από 12,55% πριν ένα έτος. Παράλληλα, το ενεργητικό της αυξήθηκε κατά 859 εκατ. ευρώ, στο 1,7 δισ. ευρώ από 904 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020. Η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ αύξησε το μερίδιο αγοράς της μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021 κατά 2,30%, στο 20,91%%, έναντι 18,61% πριν από δώδεκα μήνες. Το δε ενεργητικό της αυξήθηκε κατά 813 εκατ. ευρώ, στα 2,1 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020. Στη συνολική κατάταξη των ΑΕΔΑΚ η Alpha Asset Management κατατάσσεται δεύτερη σε μερίδιο αγοράς και η Πειραιώς Asset Management τρίτη. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ με μερίδιο αγοράς 28,10% και ενεργητικό 2,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία που τρέχει ο Θεοφάνης Μυλωνάς ενίσχυσε το τελευταίο δωδεκάμηνο το ενεργητικό της κατά 844 εκατ. ευρώ, ωστόσο απώλεσε οριακά μερίδιο αγοράς (-0,38%). Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ ήταν στα 7,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2020 και σήμερα έχει αυξηθεί στα 10,3 δισ. ευρώ.

Ψάχνοντας projects για το «Green Bond»

Η τεράστια επενδυτική ζήτηση και οι διαρκείς «οχλήσεις» επενδυτών οδήγησαν την κυβέρνηση στο να δρομολογήσει την έκδοση «πράσινου» ομολόγου μέσα στο 2022. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία της συγκεκριμένης έκδοσης Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλέξης Πατέλης έχουν έλθει αντιμέτωποι με «ευχάριστους πονοκεφάλους». «Ευχάριστους» διότι τα προσφερόμενα στη χώρα μας χρήματα από την επενδυτική κοινότητα είναι πολλά και προέρχονται από ποιοτικούς επενδυτές. «Πονοκεφάλους» διότι τα χρήματα που θα αντληθούν από το «πράσινο» ομόλογο θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα projects με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία όμως δεν θα χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, π.χ. το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, κ.α... Και σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 σχεδόν 70 δισ. ευρώ, το να βρεθούν έργα ύψους 5-6 δισ. ευρώ που δεν θα χρηματοδοτηθούν από αυτές τις πηγές είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Ειδικά από τη στιγμή που το κόστος χρήματος μπορεί να είναι μικρότερο σε σχέση με τα χρήματα που θα αντληθούν από την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου. Έτσι, οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης και Πατέλης πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό που θα αποκλείει τις «αλληλοεπικαλύψεις» έργων, δηλαδή που θα διασφαλίζει το τί χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ , το Ταμείο Ανάκαμψης και τι όχι και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να επιλέξουν περιβαλλοντικά έργα μακροχρόνιου χαρακτήρα, στα οποία θα μπορούσαν να κατευθύνονται συστηματικά οι πρόσοδοι από τις εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων. Και λέμε εκδόσεις, καθώς από τη στιγμή που θα εκδοθεί το πρώτο «πράσινο» ομόλογο θα πρέπει το Δημόσιο να εκδίδει σε τακτική βάση αντίστοιχα χρεόγραφα. Καθώς οι τίτλοι αυτοί θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, δεκαετίας και άνω, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει και ένας μηχανισμός που θα πιστοποιεί την υλοποίηση των έργων που θα συνδεθούν με το «πράσινο» ομόλογο. Διότι εάν δεν υπάρξει συνέπεια στην υλοποίηση των project θα υπάρξει reputation risk για τη χώρα, κάτι που οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία ήδη γνωρίζουν.

Η Κεφαλαιαγορά στο ΕΣΠΑ

Την ίδια περίοδο που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή πέτυχε να εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» έργο που αφορά στην βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας της. Σύμφωνα με την εγκριτική πράξη, στόχος του έργου, συνολικής δημοσίας δαπάνης 1,1 εκατ. ευρώ, είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εξωστρεφών υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του φορέα, στο πλαίσιο άσκησης του εποπτικού του ρόλου. Ειδικότερα, μέσω του έργου θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός σχεδίου οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης της Ανεξάρτητης Αρχής, η βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και παρεχόμενων υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τους συναλλασσόμενους, η μείωση της πολυπλοκότητας και η αναβάθμιση του μηχανισμού παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην εποπτεία της αγοράς, η ενίσχυση του ψηφιακού χαρακτήρα του φορέα, η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης και του βαθμού αξιοποίησης των διακινούμενων πληροφοριών και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όλα τα παραπάνω αποτιμώνται θετικά. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα κατά πόσον εναρμονίζονται και συγχρονίζονται με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός.

Αντίο στη Λητώ

Όποιοι έζησαν από κοντά την χρηματιστηριακή περίοδο του 2000, σίγουρα θυμούνται την Λητώ Ιωαννίδου την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο και Γενική Διευθύντρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της περιόδου 2001 – 2005. Η Λητώ η οποία έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αγορά, είχε πολύχρονη καριέρα στη Citibank Ελλάδας, ενώ επί σειρά ετών είχε διατελέσει πρόεδρος στις επιτροπές ελέγχου εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών όπως οι Μ.Ι.Μαΐλλης, Νηρεύς,ΟΛΠ και Lavipharm. Μάλιστα, μόλις προσφάτως, είχε τοποθετηθεί από το Υπερταμείο, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η στήλη με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκε χθες πως η Λητώ απεβίωσε αιφνιδίως. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά και τους οικείους της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.