Η Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσα στο 2021

Newsbomb

H Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσα στο 2021
AP

Επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζέρομ Πάουελ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων (tapering) εντός του 2021. Πάντως, τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα επισπευσθεί η άνοδος των επιτοκίων.

Κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη στήριξη, καθώς υπάρχει καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας.

«Θεωρώ ότι ο στόχος της ουσιαστικής περαιτέρω προόδου έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ενώ υπήρξε επίσης σαφής πρόοδος όσον αγορά τη μέγιστη απασχόληση», τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η διατήρηση στα χαρτοφυλάκια της Fed αυξημένης ποσότητας τίτλων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Σήμερα η Fed αγοράζει μηνιαίως κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. δολαρίων και πρόσθετους ενυπόθηκου τίτλους ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Τέλος, ο Πάουελ ξεκαθάρισε εμφατικά πως η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σινιάλο και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved