ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σελίδα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η EDF Renewables Hellas και οι 584 ημέρες της Animawing

Νέα σελίδα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η EDF Renewables Hellas και οι 584 ημέρες της Animawing

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H Κοινωνία της Πληροφορίας

Ιδιαίτερης σημασίας αλλαγές επήλθαν στο καταστατικό της Κοινωνίας της Πληροφορίας , διευρύνοντας το σκοπό της και τη δυνατότητά της να αναλαμβάνει έργα, κάτι που ο δραστήριος Διευθύνων Σύμβουλος της Σταύρος Ασθενίδης, προωθούσε για αρκετό διάστημα. Συγκεκριμένα, πλέον η ΚτΠ θα μπορεί να αναλαμβάνει την εκτέλεση τεχνικών έργων συναφών με τους σκοπούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, ή και εθνικά προγράμματα με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή και μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού ή και μέσω κάθε άλλης πηγής χρηματοδότησης. Πέραν τούτου οι δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας επεκτείνονται και προς άλλη κατεύθυνση. Πλέον θα μπορεί να αναλαμβάνει, ύστερα από προγραμματική συμφωνία, την εκτέλεση δράσεων και έργων ευθύνης υπουργείων, Περιφερειών, Ανεξάρτητων Αρχών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που χρηματοδοτούνται από οποιοδήποτε επιχειρησιακό πρόγραμμα, είτε αυτό είναι συγχρηματοδοτούμενο, είτε πρόκειται περί εθνικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους ή και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, η εταιρεία θα μπορεί να αναλαμβάνει και την εκτέλεση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το δημόσιο τομέα.

H EDF Renewables Hellas

Μπορεί να περνάει «κάτω από το ραντάρ της αγοράς», αλλά μέσα στον τελευταίο χρόνο η EDF Renewables Hellas, η ελληνική θυγατρική της γαλλικής EDF έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες και το χαρτοφυλάκιο της. Είναι ενδεικτικό πως οι συμμετοχές της EDF Renewables Hellas σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 13 εκατ. ευρώ και ξεπερνούν σε αθροιστική λογιστική αξία τα 91 εκατ. ευρώ. Και βάσει του σχεδιασμού της εταιρείας, μεσοπρόθεσμα η αξία αυτών των συμμετοχών δύναται να διπλασιαστεί. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τότε που η EDF Renewables Hellas συνομολόγησε σύμβαση έκδοσης πενταετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 95 εκατ. ευρώ με την μητρική της EDF Renouvelables, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων της και οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει.

Η δικαστική εκκρεμότητα

Να σημειωθεί πως αν και η γαλλική EDF Renewables έχει κάποια ανοικτά δικαστικά μέτωπα με πρώην στελέχη της στην Ελλάδα, η EDF Renewables Hellas έχει μόλις μια δικαστική εκκρεμότητα. H εταιρεία βρίσκεται σε αντιδικία με πρώην μέτοχο θυγατρικής της, με την οποία ο εν λόγω ενάγων ζητά να υποχρεωθούν όλοι οι εναγόμενοι (μεταξύ αυτών και η EDF Renewables Hellas) να του καταβάλουν ποσό περίπου 3,7 εκατ. ευρώ. Η αγωγή έχει συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης, ωστόσο η Διοίκηση της EDF Renewables Hellas εικάζει ότι είναι πιο πιθανό να απορριφθεί.

Ανατροπή σχεδίων

Μια εταιρεία του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει σε μεγάλο βαθμό στηρίξει την επέκτασή της στο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι η kIEFER ΤΕΚ, την οποία τρέχει ο Χρήστος Πετρόχειλος. Μέσα από τη στενή σύμπραξη της με την ΠΑΣΕΓΕΣ και συγκεκριμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η kIEFER έχει αναπτύξει έργα ΑΠΕ, μέσα από το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχουν ωφελήσει τουλάχιστον 5.000 οικογένειες. Αυτά τα έργα έχουν λάβει χρηματοδότηση κυρίως από μη ελληνικές τράπεζες. Η αξία των έργων αυτών δεν πρέπει να παραβλέπεται. Τα έργα «λαϊκής βάσης» που αναπτύσσονται μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνουν την δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές ΑΠΕ και κυρίως αγρότες, να προχωρήσουν σε επενδύσεις που δεν θα μπορούσαν με ίδιες δυνάμεις να αναπτύξουν. Η kIEFER ΤΕΚ έχει για την επόμενη τριετία στοχεύσει στην κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW, μέρος των οποίων θα έτρεχε και στη βάση νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αλλά ο προγραμματισμός αυτός ενδεχομένως να αναθεωρηθεί λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργεί προηγούμενο νόμο ο οποίος έδινε προτεραιότητα διασύνδεσης στις Ενεργειακές Κοινότητες και στα έργα που αυτές κατασκευάζουν. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τους προγραμματισμούς πολλών…

Οι 584 ημέρες της Animawings

Μέσα σε 584 ημέρες και εν μέσω πανδημίας η αξία της αεροπορικής εταιρείας, Animawings, μέλος του ρουμανικού ταξιδιωτικού Ομίλου Memento, σημείωσε αύξηση 115%. Γιατί και πως; Μόνο η Aegean Airlines το γνωρίζει. Στις 9 Μαρτίου 2020 το 25% της Animawings είχε αποκτηθεί από την Aegean έναντι 412.000 ευρώ. Χθες έγινε γνωστό πως η ελληνική εταιρεία αύξησε στο 51% τη συνολική της συμμετοχή στην Animawings με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο. Δηλαδή για το 25% κατέβαλε 412.000 ευρώ και για το 26%, έναν χρόνο και επτά μήνες μετά κατέβαλε 888.000 ευρώ. Δεν αμφισβητούμε το σκεπτικό της επένδυσης. Άλλωστε η Aegean συνεργάζεται με τον Όμιλο Memento για περισσότερα από 12 χρονιά, πραγματοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Ελλάδα, και έχει μια ειδική σχέση με την εταιρείας. Στη νέα εποχή, η Aegean θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση, ενώ η εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της Animawings θα πραγματοποιείται κυρίως από τον Όμιλο Memento. Από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της Aegean.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.