ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης
European Union

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε το έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή, το οποίο παρουσιάζει το νέο πλαίσιο δράσης της ΕΤΕπ σχετικά με τη συνοχή για την περίοδο 2021-2027.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αύξησε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τα έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις περιφέρειες συνοχής, και πιο συγκεκριμένα στις περιφέρειες στις οποίες το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ.

Η απόφαση θέτει επίσης τα θεμέλια για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα και για την αύξηση των περιβαλλοντικών δανείων στις φτωχότερες περιφέρειες, ενθαρρύνοντας την καινοτομία στις περιφέρειες συνοχής και διασφαλίζοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμπληρώνει τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή της ΕΕ στον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η ΕΤΕπ, με τις υπηρεσίες χρηματοδότησης, παροχής συμβουλών και διαχείρισης κονδυλίων για τη συνοχή έχει σκοπό να μειώσει τις περιφερειακές ανισότητες, υποστηρίζοντας έργα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή επικεντρώνεται σε πέντε νέες δεσμεύσεις:

  1. Έως το 2025 η ΕΤΕπ σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις περιφέρειες συνοχής στο 45% των δανείων που χορηγεί ετησίως εντός της ΕΕ.
  2. Εως το 2025 η ΕΤΕπ θα διοχετεύσει το 23% των δανείων που χορηγεί ετησίως εντός της ΕΕ στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ).
  3. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτεί εταιρείες μεσαίες κεφαλαιοποίησης (εταιρείες που αριθμούν από 250 έως 3 000 υπαλλήλους) στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες για να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά δοκιμασμένες τεχνολογίες, όταν τα έργα αυτά αποδίδουν απτά οικονομικά ή περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο.
  4. Στις περιφέρειες συνοχής, η ΕΤΕπ θα διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη χρηματοδότηση, χορηγώντας απευθείας δάνεια.
  5. Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση του εγγράφου προσανατολισμού για τη συνοχή το 2023.

Η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Lilyana Pavlova, η οποία είναι αρμόδια για την πολιτική συνοχής και τη χρηματοδότηση της συνοχής δήλωσε: «Μία από τις θεμελιώδεις αποστολές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η αύξηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της υλοποίησης επενδύσεων στις φτωχότερες περιφέρειες και κοινότητές της. Το καθήκον αυτό υπηρετούμε με επιτυχία επί 60 και πλέον έτη. Η ΕΤΕπ, στο έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή που καλύπτει τα επόμενα επτά έτη, παρουσιάζει μια σαφή νέα φιλοδοξία ώστε η δράση μας για τη συνοχή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Πρέπει κυρίως να μεριμνήσουμε ώστε κανένας πολίτης και καμία περιοχή να μην αποκλειστούν από τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια σύγχρονη, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτική στο κλίμα και ψηφιακή οικονομία και κοινωνία».