ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής ανησυχία για τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Διεθνής ανησυχία για τον αυξανόμενο πληθωρισμό
Pixabay

Πολλές χώρες αναφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες: 6,2% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4,2% στη Βρετανία, 5,2% στη Γερμανία και πάνω από 4% στην ευρωζώνη. Πολλοί πλέον φοβούνται ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εκτεταμένη περίοδο σημαντικών αυξήσεων τιμών που οδηγούνται από επεκτατικές νομισματικές πολιτικές και αυξανόμενα δημόσια χρέη.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ήταν εκτός ραντάρ για πολλά χρόνια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προσδοκίες είναι προσανατολισμένες στο παρελθόν, όταν η κυρίαρχη προσδοκία ήταν ότι η σταθερότητα των τιμών θα συνεχιστεί.

Η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη αυτής της άποψης. Αλλά η αξιοπιστία μπορεί πάντα να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μετά την αναμενόμενη πτώση στις αρχές του 2022, τι θα γινόταν αν οι ρυθμοί πληθωρισμού αυξάνονταν ξανά και στη συνέχεια παρέμεναν πάνω από το επίπεδο του 2% για παρατεταμένη περίοδο;

Το θέμα του πληθωρισμού έχει γίνει εμφανές σχεδόν παντού, υποδηλώνοντας μια σαφή αλλαγή στη στάση των πολιτών.

Και ο πληθωρισμός εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν για πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν οι αλλαγές στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής που έχουν κάνει η Fed και η ΕΚΤ.

Με τη στροφή της στη «μέση στόχευση για τον πληθωρισμό», η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό άνω του 2% προκειμένου να αντισταθμίσει την υποεκτίμηση αυτού του στόχου στο παρελθόν. Ωστόσο, στο νέο περιβάλλον της αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης, η αξιοπιστία της Fed θα μπορούσε να δοκιμαστεί σοβαρά. Ομοίως, η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει με τη νέα στρατηγική της ότι έχει μια πολύ πιο χαλαρή άποψη για τον πληθωρισμό – που θα φτάσει σε επίπεδα άνω του 2% – από ό,τι στο παρελθόν.

Και πάλι, η αξιοπιστία που εδραιώθηκε εδώ και πολλά χρόνια κάνοντας ό,τι χρειαζόταν για τη διατήρηση της αξίας του κοινού νομίσματος θα μπορούσε τώρα να τεθεί γρήγορα υπό αμφισβήτηση. Ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές. Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για τον οποίο τα παραδοσιακά τους μοντέλα ενδέχεται να μην είναι πλέον αξιόπιστα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρθένα Κουτμερίδου: Η συγκίνηση για το μωρό που σώθηκε, ο φόβος και το τραγικό τέλος (vid)

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Αυτός είναι ο διοικητής που βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο

Γονικές παροχές: Το αδιαχώρητο επικρατεί σε δήμους, εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία