ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αρχή του τέλους της κινεζικής Evergrande σηματοδότησε η Fitch

Την αρχή του τέλους της κινεζικής Evergrande σηματοδότησε η Fitch
Την αρχή του τέλους της κινεζικής Evergrande σηματοδότησε η Fitch
AP

Η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande κηρύχτηκε για πρώτη φορά σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας από μεγάλο οίκο αξιολόγησης καθώς δεν προχώρησε σε πληρωμές ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε δολάρια. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Evergrande μειώθηκε από τη Fitch Ratings σε «restricted default» (περιορισμένη χρεοκοπία), με τον οίκο να επικαλείται αδυναμία πληρωμής για ομόλογα με περίοδο χάριτος που έληξε στις 6 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση από τη Fitch σηματοδότησε την πιο σημαντική μέχρι τώρα εξέλιξη στο θρίλερ της Evergrande, η οποία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας που απειλεί και άλλες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον, τεράστιο, τομέα ακινήτων της χώρας. Επίσης η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει παγκόσμιες ανησυχίες και για πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια και έχασε την προθεσμία της Δευτέρας για να αποπληρώσει κουπόνια ομολόγων συνολικού ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Fitch ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα επιβεβαίωσης σχετικά με τις πληρωμές κουπονιών και, ως εκ τούτου, υπέθεσε ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Επίσης η Fitch θέτει σε καθεστώς χρεοκοπίας και την ετέρα κινεζική εταιρεία ακινήτων Kaisa, η οποία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει την Τρίτη ομόλογο αξίας 400 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απαρχή του τέλος για την άλλοτε πανίσχυρη Evergrande, η οποία ξεκίνησε την πορεία της πριν από 25 χρόνια και εξελίχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, ανέφερε το Bloomberg.

Τώρα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει μακροχρόνια νομική μάχη για το ποιοι πιστωτές θα πληρωθούν πρώτοι. Επίσης αυξάνεται το στοίχημα για την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία θα πρέπει τώρα να δώσει πιο ξεκάθαρο σήμα για το τι σκοπεύει να κάνει με την Evergrande.

Η εταιρεία έχει πουλήσει πολλά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια σε ξένους μεταξύ άλλων επενδυτές και είναι για τις μη πληρωμές τέτοιων ομολόγων που η Fitch την υποβάθμισε τόσο χαμηλά. Τώρα ομολογιούχοι που έχουν στα χέρια τους χρέος της εταιρείας ύψους άνω των 19 δισ. δολαρίων βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλο κούρεμα, καθώς η Evergrande μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χωρίς κρατική στήριξη.