ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022 η Ελλάδα

Προς την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022 η Ελλάδα
Προς την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022 η Ελλάδα
AP Photo/Petros Giannakouris

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από «σταθερές» σε «θετικές» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12-18 μήνες, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται εντός της εβδομάδος για την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς. Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27/1 είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με δεκαετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%. Εφέτος ωστόσο, το επιτόκιο θα είναι σχεδόν διπλάσιο και θα κινηθεί πέριξ του 1,60%.

Να σημειωθεί πως μέρος του συγκεκριμένου ομολόγου θα καταλήξει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 34,9 δισ. ευρώ (19,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ 2021) και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο, μέσω ευέλικτων επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2024.

Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Βάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.

Τέλος, τα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 32 δισ. ευρώ) και ο φθηνός δανεισμός βοηθούν – πέραν από το μαξιλάρι για τη διαχείριση της πανδημίας και άλλων κρίσεων – και στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου - ΔΝΤ (περί τα 7 δισ. ευρώ) και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο για σταδιακή επιστροφή σε πλεονάσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr