ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 3,5 δισ. ευρώ

Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο
Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο
AP Photo/Petros Giannakouris

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε νέα έκδοση ομολόγου και η έξοδο στις αγορές αναμένεται να γίνει αύριο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δράσουν ως Joint Lead Managers σε μια νέα έκδοση ομολόγου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρεμιέρα το 2022 θα γίνει με ένα νέο δεκαετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με ένα νέο πενταετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί με το re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο του οικονομικού επιτελείου σχεδιάζεται η χώρα να δανειστεί 10 - 12 δισ. ευρώ το 2022 με την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων ομολόγων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναλυτές έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για επικείμενη νέα έξοδο, γεγονός που έφερε στο επίκεντρο τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη Παρασκευή. Οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης οι οποίοι ευρωπαϊκοί τίτλοι δέχτηκαν περιορισμένες πιέσεις. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 1,51% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020 και το spread αυξήθηκε στις 159 μονάδες βάσης.

Τα ταμειακά διαθέσιμα άνω των 32 δισ. ευρώ και ο φθηνός δανεισμός βοηθούν καταρχάς στην ενίσχυση του «μαξιλαριού» για τη διαχείριση της πανδημίας και άλλων κρίσεων. Θωρακίζουν επίσης τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου, αλλά και του ΔΝΤ (περί τα 7 δισ. ευρώ συνολικά).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr