ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το προσωρινό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων οφειλετών

Στον «αέρα» παραμένουν οι λεπτομέρειες του προσωρινού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων οφειλετών
Στον «αέρα» παραμένουν οι λεπτομέρειες του προσωρινού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων οφειλετών
Pixabay

Έπεσε η αυλαία χθες στις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, κατά τις οποίες σημειώθηκε πρόοδος σε μια σειρά από θέματα, αλλά όχι στον πτωχευτικό νόμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια τελική απόφαση ως προς τις λεπτομέρειες του προσωρινού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων οφειλετών μέχρι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων να είναι λειτουργικός, δηλαδή σε έναν περίπου χρόνο.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι θεσμοί αποδέχονται ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας και έτσι η επεξεργασία του τελικού σχεδίου επιστρέφει στα τεχνικά κλιμάκια. Οι δανειολήπτες σε πτώχευση που δεν θα είχαν τη δυνατότητα για επαναμίσθωση της πρώτης κατοικίας θα προσέφευγαν στα δικαστήρια και έτσι θα αυξανόταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια επανάληψη του νόμου Κατσέλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες έως την ίδρυση του νέου Φορέα ενδέχεται να έχει οριστικοποιηθεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι είναι ο καθορισμός ενός επιδοτούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο «μισθώματος» (από 70 έως 210 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης) ώστε να υπάρξει προσωρινά προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Τέλος, σχετικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 1.200 και έχουν ολοκληρωθεί ρυθμίσεις σε 180 δάνεια προς τράπεζες και 150 προς το Δημόσιο.