Οι δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Newsbomb

Οι δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Δύο τύπου είναι οι νέες μειώσεις που επιβάλλει στις συντάξεις η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου. Η πρώτη αφορά στην κατάργηση της εθνικής σύνταξης από τις συντάξεις χηρείας από όσους εργάζονται ή έχουν και δικό τους αυτόνομο δικαίωμα σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Η δεύτερη, αφορά στην περαιτέρω δραστική μείωση του ανταποδοτικού μέρους των νέων μετά την 12/5/2016 συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δούκα, πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ, ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας από την ημέρα του θανάτου και για τρία χρόνια δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος. Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο θανών είναι νέος συνταξιούχος και ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε δεν θα λάβει την εθνική σύνταξη του θανόντος και θα λάβει μόνο το 70% της ανταποδοτικής. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστεί για το λόγο αυτό φτάνει μέχρι τα 268,8 ευρώ.

Μετά την πάροδο των τριών ετών θα λάβει το 50% της ανταποδοτικής σύνταξης όχι του θανόντος, αλλά της σύνταξης που πήρε ο ίδιος δηλαδή το 50% του 70%. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει το 35% αντί για το 50% που ίσχυε της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος.

Σε περίπτωση που ο θανών είναι παλαιός συνταξιούχος και ο δικαιούχος τη σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε θα λάβει το 70% της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια και μετά το 50% (εδώ έχουμε μικρότερες διαφορές γιατί δεν έχουμε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μείωση της δεύτερης περίπτωσης είναι εξ ίσου σοβαρή με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης.

Η ρίζα για την κατάργηση της εθνικής σύνταξης βρίσκεται στο νόμο Κατρούγκαλου όπου ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση δύο δικαιωμάτων σύνταξης δίνεται μόνο μία εθνική σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ για τις συντάξεις χηρείας από την ψήφισή της μέχρι σήμερα.

Η μείωση της δεύτερης περίπτωσης δηλαδή το 50% να υπολογίζεται με βάση τη σύνταξη χηρείας της πρώτης τριετίας και όχι με βάση την αρχική σύνταξη του θανόντος (δηλαδή να γίνεται στην πράξη το 35% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος) είναι αυθαίρετη ερμηνεία της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαρτίου 2022: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις: Τι ισχύει για τα αναδρομικά άνω των δυο ετών - Αυξήσεις έως 180 ευρώ το μήνα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved