ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεσή τους

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεσή τους

Επιστρέφει η συμμαχία των «3+1», δηλαδή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ. Το σχήμα αυτό είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου δύο χρόνια για τη στήριξη και την προώθηση του μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. 

Αποτέλεσμα αυτής της τετραπλής στήριξης ήταν να υπογραφεί στις αρχές του 2020 διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των τριών πρώτων χωρών για την υλοποίηση του αγωγού που θα μετέφερε ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ισραηλινής και της κυπριακής ΑΟΖ προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Οι «3+1» επανέρχονται τώρα με το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ - Κύπρο - Ελλάδα με υποβρύχια καλώδια.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε χθες και προχθές στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η κ. Σδούκου, συνοδευόμενη από τον συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητή Θεόδωρο Τσακίρη, συναντήθηκε στο πλαίσιο forum στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακά Θέματα Χάρι Κάμιαν, τον υφυπουργό Ενέργειας για διεθνή Θέματα δρα Αντριου Λάιτ και τις βοηθούς υφυπουργούς Εξωτερικών Ερικα Ολσον, Λάουρα Λόχμαν και Αννα Σφίτσμπεργκ.

Πηγές αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και το κόστος στην Ευρώπη.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας κατά τις πληροφορίες απαρίθμησε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης με τις οποίες η Ελλάδα παρέχει εμπράκτως αλληλεγγύη στην Ουκρανία και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους συνολικά από την ΕΕ. Τόνισε δε τη στρατηγική βαρύτητα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των σχεδίων EuroAsia και GREGY (καλώδιο Αιγύπτου - Ελλάδας) ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση για τις σταθερές δηλώσεις υποστήριξης του EuroAsia. Το έργο μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της ομάδας των «3+1» που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στις συζητήσεις έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα έργα που προωθούνται στη χώρα μας με σκοπό τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο. Τα έργα αυτά μεσοπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για τον αγωγό ΤΑΡ και την προοπτική επέκτασης της δυναμικότητάς του, τον IGB, τoν σχεδιαζόμενο αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό EastMed που πρέπει να ξανατεθεί στο τραπέζι υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο στόχος της ΕΕ να εκμηδενίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις έγιναν από τον αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας Αντριου Λάιτ, αλλά και τον γερουσιαστή Μενέντεζ.