ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος ανακύκλωσης: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Tέλος ανακύκλωσης: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Με τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχει PVC.

Ο νέος φόρος, που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Ο φόρος θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης και να αποτυπώνεται και στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι επιχειρήσεις, μάλιστα, υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Βέβαια, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Επισημαίνεται ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Πηγή: Star