ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 6,6% κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσα σε μια εβδομάδα

Αύξηση 6,6% κατέγραψαν μέσα σε μια εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Αύξηση 6,6% κατέγραψαν μέσα σε μια εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
AP

Αύξηση 6,6% κατέγραψαν μέσα σε μια εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τις ανησυχίες των επενδυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ να οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 3,71%, έναντι 3,48% στις αρχές της εβδομάδας, με το spread, τη διαφορά δηλαδή μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να εκτινάσσεται τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,1%), τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης έχουν αρχίζει να ασκούν πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλύσεις οι προσπάθειες αυτές να υπάρξει μια αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% τον Ιούλιο πιθανότατα δεν θα καρποφορήσουν, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν σε μια σειρά μικρότερων αυξήσεων.

Το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά τον Σεπτέμβριο (σήμερα είναι στο -0,5%).

Αν και οι αυξήσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με την υπόσχεση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να τερματίσει το αρνητικό κόστος δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, η κίνηση είναι λιγότερο επιθετική από το μονοπάτι που αναζητούν άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, που καταγγέλλουν την έλλειψη «αποφασιστικής δράσης», η οποία θέτει σε κίνδυνο τις προσδοκίες για ομαλή επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.