ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πως θα λειτουργεί το νέο εργαλείο στήριξης των κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ 
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ 
AP

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε χθες τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της κρίσης θα ενεργοποιηθεί εάν το κόστος δανεισμού ενός ασθενέστερου κράτους αυξηθεί πολύ ή πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, στη συνεδρίαση του Eurogroup η Λαγκάρντ εξήγησε στους υπουργούς ότι ο νέος μηχανισμός έχει σκοπό να αποτρέψει τις παράλογες κινήσεις της αγοράς από το να ασκήσουν πίεση σε μεμονωμένα κράτη του ευρώ καθώς η ΕΚΤ ξεκινά τις αυξήσεις επιτοκίων. Η ίδια τόνισε ότι ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα spread των ομολόγων διευρυνθούν πέρα από ορισμένα όρια ή εάν οι κινήσεις της αγοράς υπερβούν μια ορισμένη ταχύτητα. Η Λαγκάρντ δεν διευκρίνισε εάν αυτά τα όρια θα δημοσιοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να επιταχύνουν τις εργασίες για ένα «νέο μέσο κατά του κατακερματισμού» μετά την άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων. Η Λαγκάρντ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, την πρώτη αύξηση της τράπεζας από το 2011 και σηματοδότησε ότι μια μεγαλύτερη κίνηση είναι πιθανή στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κατακερματισμού για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται αποτελεσματικά σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ καθώς και ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εκπληρώσουν την εντολή τους για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.