ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Θέμα ημερών η ανακοίνωση της παράτασης- Οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογι
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Unsplash

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που θεωρείται βέβαιο , καθώς επτά ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία έχει υποβληθεί μόλις το 50% των δηλώσεων.

Αν και το τελευταίο τριήμερο η υποβολή των Ε1 έχει πατήσει γκάζι και καθημερινά κατατίθενται πάνω από 100.000 δηλώσεις, ωστόσο ο χρόνος δεν φθάνει προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου να υποβληθούν σχεδόν 3 εκατομμύρια δηλώσεις που βρίσκονται σήμερα εκτός Taxis.

Λογιστές και φοροτέχνες ζητούν η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να παραταθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, υπάρχουν και εισηγήσεις για παράταση έως τις 15 Ιουλίου.

Αν και η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δεν έλειψαν τα δευτερογενή προβλήματα. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τους έκανε φειδωλούς με την υποβολή της δήλωσης.

Πάντως, τα στοιχεία των εκκαθαρίσεων έως σήμερα δείχνουν πως σχεδόν δυο στους τρεις φορολογουμένους δεν πληρώνουν φόρο. Από τις 3.471.043 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί χρεωστικές είναι οι 1.101.361 δηλώσεις, ήτοι το 31,73% του συνόλου. Σε αυτές τις 1.101.361 δηλώσεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 968 εκατ. ευρώ. Έτσι, σε μέσα επίπεδα ο φόρος που αναλογεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται στα 879 ευρώ.

Οι υποβολές των Ε3

Μόλις το 30% των εντύπων Ε3 που αναμένεται να υποβληθούν εφέτος έχουν ήδη υποβληθεί, κάτι που δείχνει πως οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να δηλώσουν τα οικονομικά στοιχεία τους που σχετίζονται με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τα συνολικά 1,5 εκατομμύρια Ε3 που αναμένεται να υποβληθούν εφέτος, έως σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 535.028, κάτι που δείχνει πως το 70% των υπόχρεων δεν βιάζονται να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση.

Το Ε3 χρησιμοποιείται για τη διενέργεια επαληθεύσεων και διασταυρώσεων αναφορικά με τη φορολογική συμπεριφορά των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα και με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρέπει να σημειωθεί πως το νέο Ε3 περιλαμβάνει καινούργιους κωδικούς, κατά τη συμπλήρωση των οποίων θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους υπόχρεους, καθώς η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα Ε1 (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και Ν (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη ΔΟΥ κατά περίπτωση.