ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τα λεφτά της δόσης των 5,3 δισ. ευρώ

Θρίλερ με τα λεφτά της δόσης των 5,3 δισ. ευρώ

Σε θρίλερ εξελίσσεται τελικώς και η εισροή της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία κανονικά θα πρέπει να εισρεύσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 5,3 δις ευρώ , το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να μπει στα δημόσια ταμεία στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας οι θεσμικοί της πιστωτές.

Ωστόσο, κι ενώ έως και πριν από 24 ώρες, η εξέλιξη αυτή θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, πληροφορίες που φτάνουν από Βρυξέλλες και Βερολίνο αποδεικνύουν στην πράξη ότι τίποτα πλέον θα πρόκειται να εκλαμβάνεται ως σίγουρο ότι αναφερόμαστε στην ελληνική περίπτωση. Αργά χθες το βράδυ, θεωρούνταν σχεδόν σίγουρο ότι τα λεφτά δεν θα έρθουν. Νωρίς σήμερα το πρωί, ανεπισήμως διαβεβαιώνονταν ότι …θα έλθουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πόλεμος νεύρων, με άγνωστη κατάληξη. Πάντως, αν οι θεσμικοί μας πιστωτές εννοούν τα όσα λένε και υλοποιήσουν την απειλή της μη αποστολής των χρημάτων, τότε τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα θα είναι τεράστια. Αρχής γενομένης από την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, η οποία στηρίζεται σε αυτή ακριβώς την «ένεση».

Οι Ευρωπαίοι πάντως με τις δηλώσεις που έκαναν όλο το προηγούμενο 24ωρο άφησαν να εννοηθεί ότι εννοούν τα όσα λένε ή καλύτερα τα όσα …απειλούν, αν και οι παλινδρομήσεις τους αναφορικά με το θέμα είναι άνευ προηγουμένου.

Το πιθανότερο είναι πως η οριστική απόφαση για το τι τελικώς θα κάνουν, θα ληφθεί σε λίγες ώρες στην προπαρασκευαστική επιτροπή για το επόμενο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, οπότε η αγωνία κορυφώνεται.