ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 7% αυξήθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου - Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις

Κατά 7% αυξήθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου - Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις
AP

Άνοδο 7% καταγράφει στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου,με τις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,2%, έναντι 2,9% στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, ήτοι πριν τις παραιτήσεις του Διοικητή της ΕΥΠ και του Γ.Γ. του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,4%, έναντι 2,56% στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,42%, έναντι 3,2% στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το δεκαετές ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας διαμορφώνεται στις 227 μονάδες βάσης, από 210 μονάδες βάσης την παρελθούσα Παρασκευή.

Πιθανές πολιτικές εξελίξεις με καταλύτη τις υποκλοπές ενδέχεται να καθυστερήσουν την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα.

Τους επόμενους μήνες, ο ΟΔΔΗΧ θα «μετράει» την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και εάν κρίνει ότι είναι δύσκολη η προσφυγή στην αγορά με «κλασικές» κοινοπρακτικές εκδόσεις τίτλων, λόγω αυξημένου κόστους, θα επιλέγει τη λύση του εσωτερικού δανεισμού με τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Προ εβδομάδων ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε ένα νέο «εσωτερικό» κανάλι άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Για τον σκοπό αυτό, αντλήθηκε ποσό 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς με ένα νέο πενταετές ομόλογο, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2027, που είναι το πρώτο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου (Floating Rate Note - FRN), το οποίο είχε να εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια.