ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Στα υψηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
AP

Εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν στις 21 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή το spread ανήλθε στις 238 μονάδες βάσης .

Ειδικότερα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 2,780%, ήτοι 3,81% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,496%, ήτοι 5% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,670%, ήτοι 2,31% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.

Το Δημόσιο υπολόγιζε να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 12 δισ. ευρώ εφέτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει καλύψει το 50% περίπου του στόχου αυτού. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Τον Απρίλιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Στις 23 Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,61%. Και προ εβδομάδων ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση 1 δισ. ευρώ.

Πλέον υπολείπονται 6 δισ. ευρώ για να πιαστεί ο στόχος των 12 δισ. ευρώ, ποσά που με τις παρούσες συνθήκες θα καλυφθούν μόνον εάν ο ΟΔΔΗΧ είναι διατεθειμένος να προσφέρει υψηλό επιτόκιο στους επενδυτές.

Και πλέον είναι προφανές πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες διεθνώς θα μεταβληθούν και θα χειροτερεύσουν περισσότερο, όσο θα μειώνονται οι έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.