ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» οι αφορολόγητες δωρεές

Στο «μικροσκόπιο» οι αφορολόγητες δωρεές
INTIME

Στο «μικροσκόπιο» της Εφορίας μπαίνουν «αφορολόγητες» δωρεές μεταξύ αδελφών με ενδιάμεσο τον γονέα, αλλά και χρηματικές γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ χωρίς μεταφορά των ποσών μέσω Τραπεζών και δωρεές χρημάτων σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέσα από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα κάνουν τα στελέχη της Εφορίας θα προσπαθήσουν να διασταυρώσουν πού έχει καταστρατηγηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Όπου αυτό έχει συμβεί, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει δωρεές θα κληθούν να καταβάλουν φόρο έως 40% από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Σύμφωνα με «τα ΝΕΑ», έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και δωρεές σε χρήματα, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, η νέα αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έρχεται να αποκωδικοποιήσει το νέο καθεστώς.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από «κόσκινο» αναμένεται να περάσουν:

Διαδοχικές χρηματικές δωρεές: Θα ελεγχθούν περιπτώσεις που με ενδιάμεσο, τον γονέα τα χρήματα πέρασαν από τον έναν αδελφό στον άλλον. Για αυτή την τριγωνική συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονέα είναι αφορολόγητη, όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονέα στο παιδί.

Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές με ωφελούμενους πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, γονείς) για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί το αποδεικτικό της μεταφοράς των χρημάτων από την τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Οι περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Εάν αποδειχθεί η «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο από το τρίτο πρόσωπο, τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β’ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ’ κατηγορίας.