ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο σχέδιο ανάγκης για τα Δημόσια Ταμεία

Έκτακτο σχέδιο ανάγκης για τα Δημόσια Ταμεία

Σε σχέδιο για βραχυπρόθεσμο δανεισμό 2-3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναγκαστεί να προχωρήσει το Δημόσιο με στόχο να αποφύγει το δημοσιονομικό black out, που απειλεί να προκαλέσει ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος.

Η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από το τομέα των εσόδων, τα οποία στο τέλος του 20ημερου του Μαΐου υποχωρούσαν κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ και ο επόμενος μήνας αναμένεται το ίδιο κακός, αν όχι χειρότερος από τον τρέχοντα.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι η αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που εκδίδει δύο φορές το μήνα το ελληνικό Δημόσιο. Η λύση αυτή βασίζεται στο ότι τις πρώτες μέρες το πρώτο σκέλος της ανακεφαλοποίησης των εμπορικών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα είναι πιο ικανές να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο για ένα μικρό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Ήδη ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποφέρουν από την περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης της 11ης Μαΐου. Είναι γνωστό ότι από τα αρχικά 5,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και περικόπηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για να καλύψουν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης εκπονείται με βάση τρία αρνητικά δεδομένα. Την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, την μεγάλη υστέρηση των εσόδων και την καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου, που ειρήσθω εν παρώδο θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.