ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,7% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Στο 3,7% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου
INTIME

 Κοντά στα χαμηλά επίπεδα ενός μήνα βρίσκεται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, με το spread να βρίσκεται στις 203 μονάδες βάσης.

Συνολικά κεφάλαια 7-8 δισ. ευρώ το 2023 αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων η Ελληνική Δημοκρατία, ενώ θα εκδώσει και το πρώτο της πράσινο ομόλογο που αρχικά ήταν προγραμματισμένο για εφέτος.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει περίπου 8 δισ. ευρώ εφέτος από την έκδοση 10ετούς και 5ετούς ομολόγου καθώς επίσης και την επανέκδοση άλλων μέσω δημοπρασιών για την τόνωση της ρευστότητας σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης των λήξεων.

Οι δανειακές ανάγκες για την επό-μενη χρονιά είναι περιορισμένες, ενώ το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν ύψους 4,5 δισ. ευρώ, δάνεια διακρατικά από το πρώτο Μνημόνιο (GLF) ύψους 2,64 δισ. ευρώ και άλλα 1,73 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM, ενώ η χώρα διαθέτει «κεφαλαιακό μαξιλάρι» που της επιτρέπει να καλύψει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών της για τουλάχιστον 2 έτη χωρίς να προσφύγει στις αγορές.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσουν σε συνολικές εκδόσεις ομολόγων ύψους 861 δισ. ευρώ το 2023, από 627 δισ. ευρώ εφέτος, απόρροια και των μέτρων στήριξης των οικονομιών ελέω ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας η αυξημένη ζήτηση από συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες για ομόλογα της ευρωζώνης το νέο έτος, καθώς οι αποδόσεις τους κινούνται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, θα καλύψει την υψηλότερη προσφορά.