ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Οι δικαιούχοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023

 e-ΕΦΚΑ: Οι δικαιούχοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες μπορούν πλέον να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο ασφαλιστικό έτος (2023).

Η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 έχει τεθεί σε λειτουργία.

Η διαδικασία είναι απλή αφού μπει κανείς στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλέγει την ενότητα Ασφαλισμένοι και στην συνεχεια την επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Σχετικές ειδήσεις

Ενισχύσεις 89 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Για λίγο ακόμα οι ενστάσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 22 Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση