ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική ημέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο – Κατέκτησε το «κάστρο» των 1.000 μονάδων, ποιοι αγοράζουν

Ιστορική ημέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο – Κατέκτησε το «κάστρο» των 1.000 μονάδων, ποιοι αγοράζουν
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από τις 1.000 μονάδες. Στο συγκεκριμένο επίπεδο είχε ξαναβρεθεί ο Γενικός Δείκτης στις 8 Δεκεμβρίου 2014 και τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα το Χ.Α. πέρασε από σαράντα κύματα.

Από τις αρχές του 2023 η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έδειχνε ότι είχε τη δυναμική να σκαρφαλώσει πάνω από τις 1.000 μονάδες, καθώς ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια άρχισαν να τοποθετούνται στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αγοραστών ελληνικών μετοχών είναι κορυφαία αμερικανικά επενδυτικά «σπίτια», όπως Μorgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, ενώ σε τοποθετήσεις έχει προχωρήσει και η ελβετική UBS.

Παράλληλα το θετικό διεθνές κλίμα και οι προσδοκίες για επερχόμενα deals σε διάφορους κλάδους προσέφεραν περαιτέρω στήριξη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων για το εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Η JP Morgan που βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και συναντήθηκε με τα διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εξέδωσε report επισημαίνοντας πως διατηρεί τη θετική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες μεσοπρόθεσμα».

«Με μια σχετικά ευνοϊκή μακροοικονομική προοπτική, καθαρότερους ισολογισμούς, καλή αναπτυξιακή τροχιά, διαρθρωτικά στηρίγματα – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδραση των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς και δυνατότητα για διανομή μερισμάτων, έχουμε overweight στάση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Όπως αναφέρει η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα είναι οι πρώτες τράπεζες που θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος για το 2022, ενώ θα ακολουθήσουν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται πως και η Goldman Sachs, εκτίμησε πρόσφατα πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου από 22% έως και 40%, ενώ αναβάθμισε τη σύσταση της Πειραιώς σε αγορά, όπως της Εθνικής και της Alpha Bank.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος τίθεται στα 5,20 ευρώ, για την Eurobank στα 1,40 ευρώ, για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.