ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέες εξόδους στις αγορές θα επιχειρήσει το Eλληνικό Δημόσιο

Nέες εξόδους στις αγορές θα επιχειρήσει το Eλληνικό Δημόσιο
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Nέες εξόδους στις αγορές θα επιχειρήσει το Eλληνικό Δημόσιο, με τα στοιχήματα μεταξύ των αναλυτών να δίνουν πιθανές ημερομηνίες τα μέσα Φεβρουαρίου και τον προσεχή Μάρτιο.

Αν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κοντά στα 40 δισ. ευρώ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα έχει στόχο να δώσει το παρών στις αγορές έως την άνοιξη.

Οι προσεχείς εκλογές πρόκειται να πατήσουν «παύση» στον κρατικό δανεισμό και έτσι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία έκδοση του ελληνικού Δημοσίου θα διενεργηθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη έξοδος πιθανότητα να πραγματοποιηθεί προς το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο νέος δανεισμός θα είναι με πενταετές τίτλο για την άντληση ποσού 1 - 2 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στη συνέχεια μάλλον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση μακράς διάρκειας έκδοση (15 ή 30 ετών διάρκεια). Επίσης, μετά το δεύτερο μισό του έτους η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει την έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο, όσο και από τις εκλογές του Απριλίου. Ηδη, τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με τη έκδοση 10ετούς ομολόγου, κατά την οποία άντλησε 3,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα ποσό σημαντικό καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου, δηλαδη τα 7 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για όλο το 2023.