ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Briq Properties και η ICI, οι επενδύσεις του ΟΤΕ και η Κοινωνία των Πολιτών

H Briq Properties και η ICI, οι επενδύσεις του ΟΤΕ  και η Κοινωνία των Πολιτών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H Briq Properties και η ICI

H Briq Properties της οικογένειας Φέσσα και η Intercontinental International (ICI) της οικογένειας Χαλικιά ήλθαν σε συμφωνία για την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση 17 ακίνητων της Intercontinental International στην BriQ έναντι συνολικού τιμήματος 60,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό του τιμήματος πρόκειται να αποπληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις που συνδέονται με τα ως άνω ακίνητα. Η διαφορά μεταξύ του τιμήματος και του ποσού αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων πρόκειται να διανεμηθεί στους μετόχους της Intercontinental International δια μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομής προσωρινού μερίσματος. Μετά τη συγχώνευση, η συμμετοχή των μετόχων της κάθε εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της BriQ, εκτιμάται σε 76,5% περίπου για τους μετόχους της ίδιας και 23,5% περίπου για τους μετόχους της ICI με την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ. Συνολικά, η Intercontinental International διαθέτει σήμερα 34 ακίνητα, από τα οποία 32 είναι επενδυτικά ακίνητα, ενώ δύο ιδιοχρησιμοποιούνται. Οι εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας φτάνει τα 111,2 εκατ. ευρώ. Η εύλογη αξία των δανειακών υποχρεώσεων της Intercontinental International ανέρχεται, στα 34 εκατ. ευρώ. Ο ομολογιακός δανεισμός της έχει λήξη το 2027 για το ομολογιακό δάνειο της Alpha Bank και το 2026 για αυτό της Optima Bank και της Eurobank.

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ

Σχεδόν 1,7 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση θα επενδύει ο ΟΤΕ το 2023 σύμφωνα με όσα ανάφερε χθες ο πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Κατά τον κ. Τσαμάζ, οι επενδύσεις του ομίλου για το 2023 αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα των 640 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο πρόγραμμα Fiber to the Home (FTTH), το οποίο θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις. Έως το 2027 ο ΟΤΕ θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα, απαντώντας έτσι στις μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Η Attica Bank

Με περιορισμό των δικαιωμάτων προτίμησης που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank εξετάζεται να υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με στόχο την είσοδο της Thrivest στην προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ και την έκδοση warrants. Οι τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα ποσοστά συμμετοχής, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες. Παράλληλα, προωθείται η εξυγίανση της τράπεζας µέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από οµόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Η προοπτική αποεπένδυσης αφορά στους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί µε επενδυτές το Ellington και την Pimco.

Η Κοινωνία των Πολιτών

Η ανάπτυξη μιας δυνατής και ανεξάρτητης Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, καθώς και η ενίσχυση της δημιουργίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της αποτελούν βασικούς στόχους του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Προς το σκοπό αυτό ανέθεσε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών να εκπονήσει έρευνα για τη συνεισφορά της κοινωνίας των πολιτών στην ελληνική οικονομία. Η έρευνα μέτρησε την οικονομική διάσταση της προσφοράς των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική οικονομία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Κατά την έρευνα, οι δραστηριότητες των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προσφέρουν σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία. Υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την παραγωγή του 1,6% του ΑΕΠ και την απασχόληση του 1,9% των εργαζομένων στη χώρα. Σε απόλυτους όρους, η συνεισφορά των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για το 2021 υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ και σε 88,4 χιλ. θέσεις εργασίας σε όρους απασχόλησης. Σε αυτά τα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται η οικονομική αξία του εθελοντισμού, η οποία υπολογίζεται στα 357 εκατ. ευρώ το 2021 και αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η HIG Capital

Η HIG Capital Advisors LLC, το γνωστό αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο που διαθέτει πολυετή παρουσία στην ελληνική αγορά και έχει ολοκληρώσει σημαντικά deal, όπως η αναδιάρθρωση της «Μαΐλλης», προχωρεί το project για το logistics center του στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση 244 εκατ. ευρώ αφορά χώρο αποθήκευσης και διανομής, που θα υλοποιηθεί μέσω της εταιρείας Stream Global και θα αναπτυχθεί σε περιοχή 291 στρεμμάτων εντός της ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων. Η έκταση έχει μέτωπο στον κόλπο της Ελευσίνας, όπου θα κατασκευαστεί προβλήτας πρόσδεσης πλοίων, ενώ στα βόρεια η έκταση συνορεύει με τη σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο - Νέο Ικόνιο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.