ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυριτιδαποθήκη τα CDS για τις τράπεζες – SOS από τον πρόεδρο του SSM

Πυριτιδαποθήκη τα CDS για τις τράπεζες – SOS από τον πρόεδρο του SSM
Pixabay

Σε μία σοβαρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των CDS στις τραπεζικές μετοχές προχώρησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ένρια.

Όπως είπε το «αδιαφανές» trading στην αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) επιφέρει πλήγμα στις μετοχές των τραπεζών και δεν αποκλείεται να προκαλέσει φυγή καταθέσεων.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ένρια έχοντας ως δεδομένο τα όσα συνέβησαν με τις τιμές των CDS, πριν την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Credit Suisse και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, εμφανίστηκε υπέρ της διενέργειας ελέγχου στη λειτουργία της αγοράς των CDS.

Mιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Aντρέα Ένρια ανέφερε πως με ελάχιστα εκατομμύρια μπορεί κανείς να μετακινήσει το spread των CDS μιας τράπεζας με ενεργητικό τρισεκατομμυρίων ευρώ και να οδηγήσει σε καταβαράθρωση τις τιμές των μετοχών αλλά και να και πλήξει τις ροές των καταθέσεων.

«Αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε αρκετά» πρόσθεσε σύμφωνα με τους Financial Times.

Ερωτώμενος για τη «βουτιά» της μετοχής της Deutsche Bank την Παρασκευή, ο Ένρια επεσήμανε ότι η αγορά των CDS ήταν πολύ αδιαφανής και πολύ ρηχή και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια μέσω της μεταφοράς του trading σε κεντρικούς οίκους εκκαθάρισης.

Και κατέληξε: «Για παράδειγμα, αν είχαμε μια κεντρική εκκαθάριση όλων αυτών των αγορών, αντί να έχουμε όλες αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές που δεν πάνε πουθενά, όπου δεν ξέρεις ποιος κάνει τη συναλλαγή, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ήδη μεγάλη πρόοδος σε αυτή την αγορά».