ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Μεγάλες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
INTIME

Εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται τον Ιανουάριο του 2024, με αυξήσεις μισθών – ιδιαιτέρως των κατωτέρων κλιμακίων – ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φθάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα «το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς».

Το σύνολο των αλλαγών θα επηρεάσει τις αμοιβές περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με τον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, ιατρικού προσωπικού και των ενστόλων.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στα χαμηλά κλιμάκια καθώς μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού υπολογίζεται με 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Τέλος, αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).