ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το «κοτόπουλο εργαστηρίου»

Έρχεται το «κοτόπουλο εργαστηρίου»
Pixabay

Την παραγωγή και πώληση κρέατος που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ενέκρινε για πρώτη φορά το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο σε δύο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια να φέρουν στην αγορά κοτόπουλο που προήλθε από ζωικά κύτταρα.

Η απόφαση αποτελεί ευοίωνη είδηση για τις εταιρείες που παράγουν κρέας από κύτταρα, αλλά και για καταναλωτές ευαισθητοποιημένους στις μεθόδους εκτροφής και σφαγής πουλερικών.

Οι υποστηρικτές της εισαγωγής εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και οι δύο εταιρείες που κατάθεσαν την αίτηση (Upside Foods και Good Meat) γιόρτασαν την είδηση υπογραμμίζοντας τη θετική επίδρασή της στο περιβάλλον.

Μόνο οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής άδεια για την παραγωγή και πώληση κρέατος του εργαστηρίου. Οι οπαδοί του «κρέατος καλλιέργειας» υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον, εξασφαλίζει την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας και σέβεται τα δικαιώματα των ζώων.

Επιφυλάξεις εκφράζουν ωστόσο επιστήμονες για ενδεχόμενους κινδύνους των μεθόδων αυτών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Περίπου εκατό εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων στις ΗΠΑ, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή κρέατος σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα κύτταρα που αφαιρούνται από πουλερικό τροφοδοτούνται με νερό, αλάτι και θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε μεγάλες δεξαμενές, ενώ μετά τη «συγκομιδή» του, το κρέας του εργαστηρίου θυμίζει πολύ κιμά. Ο κιμάς αυτός πλάθεται σε μπιφτέκια, λουκάνικα ή φιλέτα. Το κρέας δεν περιέχει κόκαλα, φτερά ή ράμφη καθώς δεν προέρχεται από σφάγιο ζώο.

Τα προϊόντα κρέατος του εργαστηρίου, όταν τελικά φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, θα είναι ακριβά συγκρινόμενα με τα συμβατικά προϊόντα σφαγείου και τα τυποποιημένα κρεατικά, όπως τα λουκάνικα και τα κατεψυγμένα χάμπουργκερ.