ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε λήγουν τα vouchers - Νέοι δικαιούχοι για επιδότηση ηλιακού

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε λήγουν τα vouchers - Νέοι δικαιούχοι για επιδότηση ηλιακού
Eurokinissi

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 ξεκίνησε η λήψη των επιταγών του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με το οποίο οι δικαιούχοι, κάνοντας χρήση του voucher, μπορούν να αλλάξουν τον παλιό τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν νέο, ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers λήγει στις 4 Οκτωβρίου και αναμένεται ότι στη συνέχεια θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλους του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» με την ανάδειξη νέων δικαιούχων από τη δεξαμενή των επιλαχόντων. Κατά την εξαργύρωση των επιταγών, αναμένεται ότι θα υπάρξει επιπλέον χώρος, από την προσαύξηση του προϋπολογισμού των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και επιλαχόντες δικαιούχοι.

Να σημειωθεί η ημερομηνία λήξης της δυνατότητας παράδοσης των παλαιών συσκευών από δικαιούχους προς τα καταστήματα των αρχικών εξαργυρώσεων είναι η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 ενώ για τις εξαργυρώσεις των δεσμεύσεων καταληκτικής ημερομηνίας είναι η Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την επιδότηση αγοράς ενός καινούργιου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)
  • Την υποχρεωτική παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

Προσοχή:

Γίνονται δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων. Δεν είναι δυνατή η επιδότηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκεκριμένους προμηθευτές του προγράμματος και να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης των σχετικών προϊόντων/υπηρεσιών.