ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια: Πώς θα τα χορηγούν εταιρείες εκτός τραπεζών – Το πλαίσιο προστασίας

Δάνεια: Πώς θα τα χορηγούν εταιρείες εκτός τραπεζών – Το πλαίσιο προστασίας
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ίδρυσης στη χώρα μας μη πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία θα μπορούν να χορηγούν, όπως και οι τράπεζες, δάνεια σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών θα λειτουργούν οι εταιρείες, που δεν θα είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια στους πολίτες. Εγγυήσεις όπως οι ονομαστικοποίηση των μετόχων και οι διαρκείς έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδας θα ισχύουν για αυτές τις εταιρείες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι ένας θεσμός που έχει θεσπιστεί εδώ και 22 χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο θεσμός αυτός έχει εισαχθεί εν μέρει για τα καταναλωτικά δάνεια από το 2014 και δίνονται τέτοια δάνεια. Επεκτείνουμε τις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια και για τα επιχειρηματικά. Για να είναι ο θεσμός ευρωπαϊκός, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αυστηρές ρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν εγγυήσεις που αφορούν ονομαστικοποίηση των μετόχων, ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, μετά τις τράπεζες προστίθενται και αυτές οι εταιρίες. Δίνουμε και παραπάνω ευκαιρίες, εκεί που κάποιος δεν μπορούσε να πάρει ένα δάνειο από μία τράπεζα, τώρα μπορεί να έχει παραπάνω πιθανότητες».

«Με αυτό το νομοσχέδιο απλοποιούμε τη διαδικασία αδειοδότησης. Εφόσον οι τράπεζες ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή, θα μπορούν να κάνουν τέτοιες εταιρείες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν από άλλες εταιρείες», τόνισε.