ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης – Τι ισχύει για τα μπλοκάκια

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης – Τι ισχύει για τα μπλοκάκια

Εξαιρούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι εργαζόμενοι εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι και με έως δύο εργοδότες και οι αγρότες, διευκρίνισε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Δεν αφορά τους εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες. Δεν αφορά επίσης και τους αγρότες. Αν έχεις τρεις εργοδότες και πάνω αλλάζει το καθεστώς. Αν έχεις δύο εργοδότες δεν υπάγεσαι στο καθεστώς φορολόγησης» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως στόχος είναι να θεραπευτεί η εξής παθογένεια στο φορολογικό μας σύστημα, «ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν λιγότερα χρήματα, λιγότερα έσοδα, λιγότερη αμοιβή για τους εαυτούς τους από αυτήν την αμοιβή που λαμβάνουν όσοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό».

Και προσέθεσε: «Όσοι μισθωτοί πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, πληρώνουν παραπάνω φόρους από τους 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες». «Η δεύτερη αδικία έχει να κάνει με τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων τους, στην ουσία. Άρα ουσιαστικά ερχόμαστε να θεραπεύσουμε αυτές τις δύο πολύ πού μεγάλες αδικίες στο φορολογικό μας σύστημα» κατέληξε.