ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς θα φορολογούνται τα μπλοκάκια και οι αγρότες

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς θα φορολογούνται τα μπλοκάκια και οι αγρότες

Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για τη νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Νέα δεδομένα προκύπτουν στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και παρουσιάσε την 31η Οκτωβρίου ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σήμερα (01/11), ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, προέβη σε βασικές διευκρινίσεις αναφορικά με τη νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζοντας ότι «δεν αφορά ούτε τους εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι και με έως δύο εργοδότες, ούτε τους αγρότες», μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα.

«Δεν αφορά τους εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι, αλλά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες. Δεν αφορά, επίσης και τους αγρότες. Αν έχεις τρεις εργοδότες και πάνω, αλλάζει το καθεστώς. Αν έχεις δύο εργοδότες, δεν υπάγεσαι στο καθεστώς φορολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στόχος είναι να θεραπευτεί η εξής παθογένεια στο φορολογικό μας σύστημα, ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν λιγότερα χρήματα, λιγότερα έσοδα, λιγότερη αμοιβή για τους εαυτούς τους, από αυτή που λαμβάνουν όσοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό», προσέθεσε.

«Όσοι μισθωτοί πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, πληρώνουν παραπάνω φόρους από τους επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος. «Η δεύτερη αδικία έχει να κάνει με τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων τους, στην ουσία. Άρα, ουσιαστικά, ερχόμαστε να θεραπεύσουμε αυτές τις δύο πολύ, πολύ μεγάλες αδικίες στο φορολογικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη διετία

Χθες το βράδυ (31/10), ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε και στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εκτιμώντας ότι αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα εφαρμογής του νέου συστήματος φορολόγησης

  1. Νέος αυτοαπασχολούμενος με 3.000 δηλωθέν εισόδημα. Είχε 270 ευρώ φόρο και θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο φόρο χωρίς αλλαγή
  2. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ, θα έχει σταδιακά μείωση από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ
  3. Παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, είχε 135 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ
  4. 4.Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο. Σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου πηγαίνει σε 25.833 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.
  5. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο, είχε 630 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και επειδή έχει μεγάλο τζίρο θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Συνολικά θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις