ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές στη φορολόγηση - Παραδείγματα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές στη φορολόγηση - Παραδείγματα

Η «ακτινογραφία» του νέου συστήματος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Τι κερδίζουν, τι χάνουν, ποιοι εξαιρούνται

Νέα δεδομένα φέρνει στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και παρουσιάσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού και του οικονομικού επιτελείου, έρχεται φορολογική επιβάρυνση κατά 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ για άλλους 138.000, θα υπάρχει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ.

Ωστόσο για αντισταθμίσει η κυβέρνηση αυτή την επιβάρυνση, μειώνει κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όσους θα υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο εισοδήματος, το οποίο διαμορφώνεται με σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό.

Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται με βάση το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα που διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ, ακόμα και αν δηλώνει κάποιο ποσό μικρότερο από αυτό.

Αντίθετα το ύψος του τεκμηρίου μπορεί να αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα έτη λειτουργίας και περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερους τζίρους από το μέσο όρο του κλάδου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ακόμα και για αυτούς που δηλώνουν λιγότερα χρήματα από το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα, το τέλος επιτηδεύματος θα μειώνεται κατά 25%.

Με άλλα λόγια όσοι δηλώσουν κέρδη που θα υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο εισοδήματος, θα πληρώνουν 325 ευρώ από 650 για το τέλος επιτηδεύματος ενώ όσοι δηλώσουν θα πληρώσουν 488 ευρώ από 650, ώστε να δοθεί κίνητρο για να δηλωθούν μεγαλύτερα φορολογητέα εισοδήματα.

Δείτε και αναλυτικά παραδείγματα εφαρμογής του νέου συστήματος φορολόγησης

  1. Νέος αυτοαπασχολούμενος με 3.000 δηλωθέν εισόδημα. Είχε 270 ευρώ φόρο και θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο φόρο χωρίς αλλαγή
  2. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ, θα έχει σταδιακά μείωση από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ
  3. Παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, είχε 135 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ
  4. 4.Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο. Σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου πηγαίνει σε 25.833 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.
  5. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο, είχε 630 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και επειδή έχει μεγάλο τζίρο θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Συνολικά θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης – Τι ισχύει για τα μπλοκάκια

Εξαιρούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με μπλοκάκι και με έως δύο εργοδότες και οι αγρότες, διευκρίνισε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως στόχος είναι να θεραπευτεί η εξής παθογένεια στο φορολογικό μας σύστημα, «ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν λιγότερα χρήματα, λιγότερα έσοδα, λιγότερη αμοιβή για τους εαυτούς τους από αυτήν την αμοιβή που λαμβάνουν όσοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό».

Και προσέθεσε: «Όσοι μισθωτοί πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, πληρώνουν παραπάνω φόρους από τους 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες». «Η δεύτερη αδικία έχει να κάνει με τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων τους, στην ουσία. Άρα ουσιαστικά ερχόμαστε να θεραπεύσουμε αυτές τις δύο πολύ πού μεγάλες αδικίες στο φορολογικό μας σύστημα» κατέληξε.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη διετία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εκτιμώντας ότι αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Σχετικές ειδήσεις