ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επτά στους δέκα δηλώνουν κατώτατο μισθό

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επτά στους δέκα δηλώνουν κατώτατο μισθό

Το πλέγμα της νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ξετύλιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερθείς στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να την περιορίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2024 και οριοθετεί τον κατώτατο βαθμό ως τεκμαρτό εισόδημα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Για τον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, που θα φορολογούνται οι επαγγελματίες και θα υπάρχει μια έκπτωση πάνω από 50% και για τον πέμπτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση».

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε πως «έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών», όμως πρόσθεσε πως «μία δεύτερη αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα το ακαθάριστο έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 7% , άρα κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση… Κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα: 1. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. 2. Αυστηρούς ελέγχους και 3. Στοχευμένες παρεμβάσεις. Δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια… ακολουθείς μία πολιτική μείωσης των συνεπειών …κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

Παράλληλα, σημείωσε πως «αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».

Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «νομίζω είναι καλό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».