ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους μειώνεται κατά 50% από το 2024- Καταργείται μέσα στην επόμενη διετία

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους μειώνεται κατά 50% από το 2024- Καταργείται μέσα στην επόμενη διετία

Τέλος επιτηδεύματος: Σταδιακό «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος και οριστική κατάργησή του μέσα στην επόμενη διετία περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο

Στο νέο σύστημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και στο κίνητρο που τους δίνεται από το 2024 αναφέρθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως είπε, από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

«Αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για φορολογική συνέπεια. Παράλληλα, όσοι έχουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτόματα από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα.

Μειώνεται κατά 50% και 25% κατά περίπτωση το 2024

«Το τέλος επιτηδεύματος, 650 ευρώ το λιγότερο, μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% που είναι κάτω από το τεκμήριο (10.920 ευρώ)», ανάφερε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος, τόνισε ο υπουργός.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρών στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο.

«Το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο και εξοικονομούνται επιπλέον πόροι για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη διετία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εκτιμώντας ότι αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία.