ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια βάζει «φωτιά» στη τσέπη – Υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές με... οδηγό τα τρόφιμα

trofima

Πληθωρισμός: Αύξηση 3,4% σημείωσε τον Οκτώβριο φέτος μετά από άνοδο 1,6% τον Σεπτέμβριο

Ανυποχώρητος παραμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καθώς τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 9,9%, όταν ο γενικός δείκτης ήταν 3,4% με έντονα ανοδική τάση, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα οπότε και είχε διαμορφωθεί στο 1,6%.

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζει η ακρίβεια καθώς ακολουθεί ανοδική τροχιά των Οκτώβριο με οδηγό και πάλι τα τρόφιμα.

Άλμα σχεδόν 2 μονάδων πραγματοποίησε ο τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία τόσο στους πολίτες όσο και στην κυβέρνηση για τη νέα δυναμική ανατιμήσεων που αναπτύσσεται.

Ειδικότερα, στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από 1,6% τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεξε» με ρυθμό 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο.

Αυξήσεις μέσα σε 30 ημέρες

+14,1% ελαιόλαδο

+12,7% πετρέλαιο θέρμανσης

+8% φρούτα νωπά

+4,2% μεταφορά με αεροπλάνο

Αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο

+26,5% έλαια λίπη

+20,5% φρούτα

+14,3% Νερό-Αναψυκτικά-Χυμοί

+11,8% φαρμακευτικά προϊόντα

+10,2% κινηματογράφοι-θέατρα

+8,3% κρέας

+8,2% ζάχαρη – σοκολάτες

+5,7% ασφάλιστρα υγείας

+5,3% εστιατόρια

Μειώσεις

Καταγράφεται μείωση -2,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Επίσης -0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

-3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.