ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος για Golden Visa: «Δεν θα την καταργήσουμε, αλλά θα επιβάλλουμε περισσότερους περιορισμούς»

Τσάπαλος για Golden Visa: «Δεν θα την καταργήσουμε, αλλά θα επιβάλλουμε περισσότερους περιορισμούς»

Οι διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, αναφορικά με την εφαρμογή της Golden Visa.

Για το θέμα της έλλειψης ακινήτων προς ενοικίαση ή πώληση στα μεγάλα αστικά κέντρα και της «εκτίναξης» των τιμών λόγω του Airbnb και της Golden Visa μίλησαν στην ΕΡΤ ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «δεν θα καταργήσουμε το πρόγραμμα της Golden Visa, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Όμως, θα έρθουμε και θα επιβάλλουμε περαιτέρω περιορισμούς».

Αναφορικά με τα κλειστά σπίτια που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων ανέφερε ότι περιμένει να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία της απογραφής κτηρίων του 2021, τα οποία είναι υπό επεξεργασία, για να δουν την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς.

«Ο αριθμός είναι τεράστιος. Στον αστικό ιστό είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα σπίτια. Δεν υπάρχει πολυκατοικία της Αθήνας που να μην έχει από ένα κλειστό σπίτι», σημείωσε ο κ. Παραδιάς. Όπως τόνισε, το κυριότερο αίτιο που τα διαμερίσματα αυτά παραμένουν κλειστά είναι ότι χρήζουν επισκευών, καθώς και η υψηλή φορολογική επιβάρυνση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες εάν τα νοικιάσουν.

«Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να αφαιρείται αντί του 5% για αποσβέσεις και για δαπάνες το 100% για τρία χρόνια μόνο και μόνο για τα σπίτια εκείνα που ήταν κλειστά όλο το 2023 ή για σπίτια που ήταν στη βραχυχρόνια μίσθωση πέρυσι, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να καταργήσουν τον αριθμό μητρώου ακινήτου και να τα νοικιάσουν», επεσήμανε ο κ. Παραδιάς. Όπως είπε, «τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για το θέμα της στεγαστικής κρίσης θα αποδώσουν έπειτα από μία τριετία».

«Στόχος να εισέλθουν 12.500 ιδιωτικές κατοικίες στην αγορά»

«Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι ενδιαφέρουσα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να την εξετάσουμε πρώτα», σχολίασε ο κ. Τσάπαλος, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει εάν θα έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων και στο να βρουν στέγη οι πολίτες.

«Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι υλοποιούμε ως Υπουργείο πέντε συγκεκριμένες δράσεις» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος. Μιλώντας μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που έχει ως στόχο να μπουν στην αγορά επιπλέον 12.500 ιδιωτικές κατοικίες δήλωσε ότι μέσω αυτού επιδοτείται η επισκευή κατοικιών που για τρία τουλάχιστον χρόνια ήταν κενά, με την προϋπόθεση να ενοικιαστούν» σημειώνοντας ότι το ανώτατο όριο επιδότησης (για σπίτια έως 100 τετραγωνικά μέτρα) είναι τα 10.000€.

«Θα αυξήσουμε τα όρια απόκτησης της Golden Visa»

«Το σημαντικότερο είναι ο περιορισμός της», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα αυτό απέφερε σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μιλώντας για τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησε το πρόγραμμα στην κτηματαγορά, εντόπισε ότι σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν στέγη.

«Δεν θα καταργήσουμε το πρόγραμμα της Golden Visa, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Όμως, θα έρθουμε και θα επιβάλλουμε περαιτέρω περιορισμούς. Θα αυξήσουμε τα όρια απόκτησης εκεί όπου πρέπει και στον βαθμό που πρέπει», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μία σημαντική εξαίρεση στα διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν κατά δεκάδες στο κέντρο της Αθήνας. «Με την εξαίρεση που φέρνουμε, θα δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους επενδυτές από το εξωτερικό να έρθουν και να στοχεύσουν σε αυτά ακριβώς στα ακίνητα», προσέθεσε.

«Από όσα σπίτια έχουν αγορασθεί με τη Golden Visa, μόνο το 6% κατοικούνται από αυτούς που τα αγόρασαν», προσέθεσε ο κ. Παραδιάς, λέγοντας ότι το πρόβλημα με τη διάθεση περισσότερων κλειστών ακινήτων στην αγορά θα λυθεί με τη μείωση της φορολογίας και το κόστος της ανακαίνισης.

Σχετικές ειδήσεις