ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό - Έρχεται το μέτρο της απόσυρσης

Τέλη κυκλοφορίας: Μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό - Έρχεται το μέτρο της απόσυρσης
Φωτ.: Eurokinissi

Νέα μέτρα σχεδιάζονται μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των φετινών τελών κυκλοφορίας

Τη «Σολομώντειο λύση» για την πιο δίκαιη κατανομή των τελών κυκλοφορίας αναζητάει το κυβερνητικό επιτελείο.

Νέα μέτρα σχεδιάζονται μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των φετινών τελών κυκλοφορίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα» αναμένεται να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επεξεργαστεί την ανισορροπία, σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, μεταξύ της αύξησης των νέων φιλικών στο περιβάλλον αυτοκινήτων και των μειωμένων φορολογικών εσόδων.

Σήμερα χαμηλότερα ποσά πληρώνουν όσοι κατέχουν οχήματα «ηλικίας» μετά από το 2010 και σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Περισσότερο ευνοημένοι είναι όσοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο την τελευταία τριετία καθώς το ύψος των τελών υπολογίζεται ανάλογα με την εκπομπή των ρύπων.

Ωστόσο αυτό που διαπιστώνει το κυβερνητικό επιτελείο είναι πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού θα προκύψουν μεσοπρόθεσμες απώλειες εσόδων. Με βάση τα πρώτα σχέδια αναμένεται ότι για όσους είναι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία είναι αγορασμένα τη δεκαετία του ’90 και του 2000, δεν θα υπάρξουν μειώσεις, αλλά κίνητρα για απόσυρση και αγορά πιο «πράσινων» οχημάτων. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι ποσό μπορεί να διατεθεί από τον προϋπολογισμό και κυρίως το πόσα οχήματα θα αφορά η ρύθμιση.

Το τρίπτυχο των μέτρων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τις αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με «το Βήμα» είναι το εξής:

-Αναπροσαρμογή- αυξομείωση τελών
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας από 1 Νοεμβρίου 2010
-Καμία αλλαγή τελών
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας έως 31 Οκτωβρίου 2010
-Κίνητρα απόσυρσης
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας προ του 2010