ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «στόχαστρο» της εφορίας τα bitcoin – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα

Στο «στόχαστρο» της εφορίας τα bitcoin – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα
UNSPLASH.

Το πρώτο βήμα για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Με την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει φορολογικά τα κρυπτονομίσματα, που προς το παρόν είναι «αόρατα» για την εφορία. Μέσα στον μήνα συστήνεται επιτροπή, η οποία καλείται να εντοπίσει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, σήμερα δεν υπάρχει φορολογικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Δηλαδή, δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, αυτοκίνητα και οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, θα μπορούσε να φορολογηθεί το κέρδος ή η υπεραξία που προκύπτει, με συντελεστή ύψους 15% (φόρος υπεραξίας). Αυτή η ερμηνεία δεν εδράζεται πουθενά, ωστόσο, συνιστάται προκειμένου ο κάτοχος των κρυπτονομισμάτων να μη βρεθεί κάποια στιγμή «ακάλυπτος» έναντι των φορολογικών αρχών.

Ένα μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσουν το οικονομικό επιτελείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι και ο έλεγχος και αυτό, καθώς είναι άγνωστοι αυτοί που πωλούν κρυπτονομίσματα. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον, μέχρι να υπάρξουν κανόνες, εντοπίζεται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Συστήνεται επιτροπή για τη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα

Η επιτροπή που θα συσταθεί, καλείται να προτείνει λύσεις που σχετίζονται με τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πάντως και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει σαφής κανονισμός περί της φορολόγησης των crypto, όμως, προειδοποιεί πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατοχή εικονικών νομισμάτων μπορεί να έχει φορολογικές συνέπειες, για παράδειγμα να υπόκειται σε ΦΠΑ ή φόρο υπεραξίας. Όταν χρησιμοποιείτε εικονικά νομίσματα, πρέπει να εξετάζετε κατά πόσον ισχύουν φορολογικές υποχρεώσεις στη χώρα σας».