ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι δόσεις, οι προθεσμίες και η μεγάλη αλλαγή

Φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι για τις φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα μάλιστα με όσα γίνονται γνωστά, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν μέχρι την Παρασκευή ενώ στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η ψήφιση για την αυτόματη υποβολή δηλώσεων για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού ή της σύνταξής τους.

Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι η 30η Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν σε 8 δόσεις (με την τελευταία τον Φεβρουάριο 2025), ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν έκπτωση 3% .

Δεν αποκλείεται, ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα).

Σε αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις. Η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή θα ισχύσει ακόμη και στην περίπτωση παράτασης.

Έτοιμες δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις τους. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση μέσα στην προθεσμία που θα δοθεί. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα και κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων και καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.